“Американци били спремни блокирати трансфер новца Српске”

25.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је Република Српска испунила своје обавезе на Бечкој берзи шест дана прије рока да би спријечила Американце који су били спремни да наложе коресподентним банкама да не трансферишу новац и тиме доведу Српску у питање.

– Измирили смо то, али требате да примјетите да смо одмах два дана након тога уплатили све плате и све редовне обавезе које Српска има – рекао је Додик новинарима у Модричи и навео да ће пензије и даље бити исплаћиване у року или прије рока.

Он је додао они који су претходно изјављивали да Српска неће моћи измирити своје обавеза сада ћуте.

– Република Српска измирује све своје обавезе, све плате су редовне, пензије редовне, социјална давања редовна – рекао је је Додик, додајући да Српска дијели судбину глобалне економије.

Предсједник Републике је рекао да Српска данас има највећу стопу покривености увоза извозом на нивоу од 83 одсто.

– То никада није било забиљежено од када се књижи Република Српска као појам и као држано територијална цјелина. Ми имамо највећу икада исплаћену просјечну плату 630 евра. То је била мисаона именица прије пет година – нагласио је Додик.

Он је додао да је свестан да постоје људи који тешко живе и којима је потребно помоћи али да има и створених успјеха као што је почетак изградње Хидроелектране Горњи хоризонти која кошта 222 милиона евра, као и аранжмани везани за ауто-путеве.

– Република Српска иде, по оној народној `пси лају каравани пролазе`, тако Српска иде својим путем, пролази, а они који ће наставити да лају они ће опет наћи изговор, па ћете за пар мјесеци опет слушати причу ‘пропали, немају’. Имамо, боримо се против глобалне пошасти која покушава да спријечи Републику Српску – рекао је Додик.

Он је додао да су Американци са банкарима из Републике Српске били заказали састанак како би на њих утицали да спријече коресподенцију.

– Али ми смо прије петка све то завршили, тако да нису они најпаменија ствар на свијету, бар што се тиче нас – рекао је Додик.

Додик је истакао да Српска јесте отишла на слободно тржиште, али да то раде и друге земље као што су Србија, Хрватска, Пољска и друге.

Он је додао да су Сједињене Америчке Државе тренутно најзадуженија земља и да њихов дуг износи 32 хиљаде милијарди.

Подијели: