Милорад Додик

Pођен је 12. марта 1959. године у Бањалуци. Рано дјетињство провео је у Лакташима с родитељима, братом и сестром, гдје је похађао основну школу. Помажући оцу, који је био пољопривредник, врло рано стекао је радне навике и након основне школе уписао је Пољопривредну средњу школу у Бањалуци. Рад с оцем га није спријечио да настави школовање, 1983. године дипломирао је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

biografija milorad dodik

Као најмлађи функционер у тадашњој СФРЈ, у периоду од 1986. до 1990. године, вршио је низ важних функција у општини Лакташи. Једна од њих била је и функција предсједника ИО СО Лакташи. Током вршења функција у Лакташима, радио је с младим и талентованим тимом људи и спровео многе реформе и инфраструктурне пројекте који су били основ за даљи развој Лакташа.

На првим вишестраначким изборима у БиХ, одржаним 1990. године, био је на листи Савеза реформских снага и изабран је у Парламент БиХ.

Milorad Dodik pobjeda Milorad Dodik biografija

Због размимоилажења у политичком дјеловању с тадашњом владајућом структуром у Народној скупштини Републике Српске одлучио је да своје политичко дјеловање настави сам и основао је Клуб независних посланика, који је био претходник Странке независних социјалдемократа, основане 1996. године, гдје и данас врши функцију предсједника странке.

Milorad Dodik

Као народни посланик вратио се у Народну скупштину Републике Српске 1997. године, а 1998. године изабран је за предсједника Владе Републике Српске. Дужност предсједника Владе Републике Српске вршио је до јануара 2001. године.

На изборима 2002. године као посланик Странке независних социјалдемократа изабран је за народног посланика у Народној скупштини Републике Српске, а у фебруару 2006. године поново је преузео дужност предсједника Владе Републике Српске.

biografija Milorada Dodika

У децембру исте године, након што је Савез независних социјалдемократа освојио убједљиву већину на општим изборима, Милорад Додик постао је предсједник Владе Републике Српске по трећи пут.

Обавезе предсједника Владе успјешно је испуњавао до 2010. године, када су му на изборима грађани исказали велико повјерење и изабран је за предсједника Републике Српске. Свечани чин инаугурације новоизабраног предсједника Републике Српске обављен је 15. новембра 2010. године.

На редовним изборима 2014. године грађани су му поново исказали повјерење и поново га изабрали за предсједника Републике Српске. Први је предсједник Републике Српске коме су грађани два пута заредом исказали повјерење.

На општим изборима у БиХ 2018. године добио је подршку грађана Републике Српске за обављање функције српског члана Предсједништва БиХ.

За вријеме вршења низа руководећих дужности на различитим нивоима власти имплементирао је и био иницијатор многих значајних пројеката у Републици Српској.

Највећу подршку грађана добио је и на општим изборима 2022. године и по трећи пут постао предсједник Републике Српске.

Dodik Milorad

Током свог политичког дјеловања дао је кључни допринос у развијању разних инфраструктурних пројеката, мреже ауто-путева Републике Српске, туристичких потенцијала, као и развоју међународних веза Републике Српске.

Примио је низ признања и одликовања, од којих су најважнији: Орден Немањића, Орден Републике Српске на ленти, Орден Петра Великог с лентом, који додјељује Национални комитет друштвених признања Руске Федерације за изванредан допринос унапређењу руско-српске сарадње.

Српска православна црква одликовала га је Оредном Светог Саве првог реда, а јерусалимски патријарх му је додијелио Свети крст чувара Христовог гроба. Почасни је грађанин више градова у Републици Српској.

Кроз своју каријеру, у обављању јавних функција никада није крио страст према спорту, поготово кошарци. Милорад Додик је и дугогодишњи истакнути спортски радник. Више од десет година био је предсједник КК Игокеа, чији је један од оснивача, а КК Партизан из Београда додијелио му је титулу почасног предсједника клуба.

Својом највећом радошћу сматра своју породицу, брижан је супруг и отац двоје дјеце, као и поносни дјед седморо унучади.

Biografija Dodik Milorad