Без власничке трансформације “Сарајево-гаса” гасификација топлане се не би могла провести

25.11.2023.

– Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Источном Сарајеву да је циљ да се овај крај обухвати гасификацијом тако што ће централни и други гасоводи ићи територијом Републике Српске све до Пала и Вишеграда.

Након пуштања у рад реконструисане и гасификоване котловнице предузећа “Топлана-ИНС”, Додик је истакао да овај пројекат не би било могуће провести без одлуке Владе Републике Српске да компанију “Сарајево-гас” Источно Сарајево откупи од акционара и да та фирма буде у стоодстотном власништву Српске, односно, државе.

“Све је почело оног тренутка када смо одлучили да `Сарајево-гас` откупимо од акционара који су овдје таворили и држали их потпуно неефикасним”, рекао је Додик, подсјетивши да су неке претходне владе које су водили Младен Иванић и други продали компанију страним акционарима који ништа нису урадили.

Додик је најавио да је наредни корак да се интегришу компаније “Сарајево-гас”, “РЕС гас” и “Зворник-стан гас” у једно предузеће.

“За то сада радимо акта и то ће се десити веома брзо како би укрупњали наш потенцијал за инвестирање и наше потребе да се у многим општинама рјешавају проблеми гријања управо на овај начин”, рекао је предсједник Републике Српске.

Додик је напоменуо да је Влада Републике Српске дала 70 милиона КМ гаранцију “Сарајево-гасу” за овакве пројекте.

“Оно што је циљ је да се овај крај обухвати гасификацијом тако што ће централни и други гасоводи ићи територијом Републике Српске све до Пала и Вишеграда. На Јахорини нас очекује више од 300.000 метара квадратних стамбених и пословних објеката који ће бити гасификовани. То је питање опстанка саме Јахорине”, рекао је Додик.

Он је истакао да је поносан што види резултате и ефекте гасификације, указујући да и стручњаци наглашавају да је гас еколошки исплатив и једини енерегент који не загађује околину.

Додик је истакао да су резерве гаса из Русије у овом тренутку и на овом нивоу потрошње могуће за експлоатацију дуже од 600 година.

Он је подсјетио да су се многи смијали, када је прије неколико дана рекао да ће прије банкротирати Њемачка него Република Српска, да би јуче сазнао да је “њихова рупа у буџету 60 милијарди евра”.

“Можда то за Њемачку и није неки износ, али видим да се све подигло на ноге, од Уставног суда, парламента, Владе да некако затворе ту рупу. Вјероватно је то због тога што су деценијама имали јефтине енергенте из Русије, а сада су одлучили да то замијене диверсификацијом”, рекао је Додик.

Он је рекао да Република Српска не може никако да утиче на глобалне токове, али да власти могу да утичу да се јефтинији енергент обезбиједни за становништво и индустрију.

Додик је изразио задовољство јер је, без обзира на санкције које су САД увеле министру енергетике и рударства у Влади Српске Петру Ђокићу, дошло до реализације пројекта којим би се ријешило загађивање Славонског Брода.

Предсједник Српске изразио је задовољство да се у општини Источно Ново Сарајево тренутно улаже 30 милиона КМ у студенстке домове, изградњу основне школе, Рекотрат, Музичку академију, обданиште, а да је већ урађена болница “Србија”.

“Овдје долазим с поносом јер нико није рачунао да ћемо ово ми урадити”, напоменуо је Додик.

Предузеће “Топлана-ИНС” грије око 900 станова и 30 институција и установа у Источном Сарајеву или укупно око 70.000 метара квадратних.

Ова реконструкција и гасификација је омогућила да је, осим природног гаса, топлана оспособљена да користи лож-уље као алтернативно гориво. Након реконструкције котловница има већи капацитет и снагу од 20 мегавата.

Директор “Сарајево-гаса” Источно Сарајево Недељко Елек и директор “Топлане-ИНС” Источно Сарајево Дејан Берјан потписали су 6. септембра уговор о реконструкцији и гасификацији топлане, чија је вриједност шест милиона КМ.

“Потписао бих споразум о слободној трговини са Кином”

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да би одмах потписао споразум о слободној трговини са Кином.

Додик је навео да ЕУ није стабилна, да се мијења начин гласања у Унији, гдје ће се одлучивати већински.

“Европски парламент је рекао да, док се то не деси, нема придруживања ЕУ, а нама причају о придруживању”, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он је напоменуо да ЕУ оспорава пројекте Републици Српској и усмјерава новац ка Украјини.

“Очито је да је Украјина војни и политички дебакл ЕУ. Ми ћемо очито морати да се суочимо с тим, а одлична вијест је да је Србија направила споразум о слободној трговини са Кином и ту су шансе. Сматрам да је вријеме да БиХ направи споразум о слободној трговини са Кином јер је то слободно тржиште”, појаснио је Додик.

Он је оцијенио да би и Америка и друге западне земље то једва дочекале, те навео и да се обим трговине између ЕУ и Кине повећава, иако константно причају о утицајима Кине.

Подијели: