БиХ је примјер за антисуверенитет

10.08.2023.

БиХ је примјер за антисуверенитет, то је земља под протекторатом, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу за РТРС.

– Ако нема Републике Српске, нема ниједне суверене одлуке на нивоу БиХ. Нема је у Предсједништву БиХ, ни у војним питањима ако српски члан Предсједништва не подржи, ако покрене витални интерес онда о томе у крајњој инстанци не одлучује Предсједништво, Парламентарна скупштина или Савјет министара, већ Народна скупштина Републике Српске која поништава одлуке Предсједништва. Шта је то већ доказ суверенитета – каже Додик.

Предсједник Српске наводи да постоји један дио суверенитета БиХ, који је на међународном плану и предвиђен.

– Када из политичког Сарајева цитирају Устав, Дејтонски споразум онда цитирају само оне ријечи које им одговарају. Тако /бошњачки члан Предсједништва/ Денис Бећировић каже “БиХ наставља да живи не више као Република БиХ, већ као БиХ” и ту стане, али је кључно оно што пише послије тога. А у Уставу пише “наставља да постоји у складу са политичким системом утврђеним овим Уставом”, а тај политички систем каже “БиХ је састављена од два ентитета и три конститутивна народа”. Бећировић то никад неће да каже, стално покушава да извуче ту причу о Босни, како је она суверена итд. Реално гледано, да би се доказао његов суверенитет као члана Предсједништва над читавом територијом БиХ, нека дође у Бањалуку и проведе било коју своју одлуку. Наравно да неће и не може, не може то урадити ни у Требињу, ни у Широком Бријегу. Питање колико може и тамо са тих својих 25 одсто које су добили Бошњаци да суверено одлучују и владају с тим – истиче Додик.

Додик је поручио да нико не може спријечити активности Републике Српске које се проводе у складу са Уставом.

– Они читаво вријеме покушавају путем високих представника, Уставног суда БиХ и својих међународних пријатеља да загорчају ситуацију око Републике Српске и у томе успијевају. Морам да приознам да је њихова дијаспора организована у мржњи према Републици Српској и координисана и ми имамо проблем с тим. Такви људи улазе у владе страних земаља – каже Додик.

Предсједник Српске је навео да је и анализа ЕУ, проведена прије десетак година, потврдила сувереност у одлучивању Републике Српске.

– ЕУ је направила анализу о томе колико ко у БиХ има овлашћења на европском путу. Е та овлашћења су доказ суверенитета. Анализа је показала да Република Српска има највише овлашћења на простору БиХ за европска питања и то 83 одсто. заједнички ниво има само 17 одсто и толико је БиХ и суверена у односу на Републику Српску. Дакле, најмање овлашћења за питања БиХ има ниво БиХ – истакао је Додик.

Подијели: