Бонска конференција је блеф који испусује будућност БиХ

30.12.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је Кристијан Шмит манифестација свег безнађа међународне политике која посљедњих 30 година покушава да наметне концепт који не пролази и не може проћи у БиХ.

– Кристијан Шмит је илегални високи представник јер нема одобрење Савјета безбједности УН и ми то истичемо од самог његовог појављивања у БиХ. Чак је и он сам, прије доласка у БиХ, на честитке које су му упућене у Њемачкој, рекао у тамошњој изјави: “Сачекајмо”. Морамо да сачекамо одлуку Савјета безбједности УН, онда ми можете честитати – подсјетио је Додик у изјави за Индепт њуз, водећа агенција непрофитног Међународног синдиката медија.

Међутим, додао је Додик, одмах након неколико мјесеци Шмит је и сам прекршио своју изјаву и појавио се у БиХ као илегалац који под утицајем америчке моћи покушава да се наметне у БиХ као наводни високи представник.

– Умјесто да доведе ствари до легитимитета и добије одлуку Савјета безбједности УН о његовом именовању, Шмит је отишао у репресију. Закон је промијенио на дан избора, односно по завршетку избора у 19.00 часова. На сам дан избора у БиХ, на Устав је интервенисано законом и појединим законима, што је незамисливо. То не постоји ни у једној земљи на свијету – истакао је предсједник Републике Српске у телефонском разговору за ИДН.

Додик је нагласио да пензионисани њемачки политичар ужива подршку само Американаца и оних који их слиједе, те да оно што у читаву причу уноси веома тужну емоцију јесте чињеница да је Њемачка дозволила да се на овај начин руши њихова спољна политика.

– Што се тиче Шмита, он не може произвести никакво “божанство” и његова појава не утиче позитивно на БиХ. Дакле, његово наметање закона прихватају само муслимани у БиХ и то као механизам за обрачун са другима – Србима, конкретно са мном и још некима који му не одговарају – рекао Додик.

Он је указао да је ситуација у БиХ велики блеф међународне заједнице и додао да високи представник нема овлашћења која је себи присвојио Шмит, а нису их имали ни они раније које је именовао Савјет безбједности УН.

– Када су увели бонска овлашћења, тадашњи високи представник Карлос Ведстендорп, Шпанац, рекао је: “Ово нема везе са законом, ово је мимо закона и Дејтонског споразума, али морамо да покушамо да урадимо нешто. То значи да бонска овлашћења немају стварну основу”, сматра Додик.

С друге стране, жена која је предводила британску делегацију на Бонској конференцији је рекла: “Ово је блеф, а видјећемо да ли ће успјети. И тај блеф овдје функционише већ 30 година!” – закључио је предсједник Републике Српске у разговору за ИДН.

У тексту се наводи да су у овој агнецији одлучили лично да разговарају са Додиком да би аутентично приступили теми, уз безброј законских текстова и документацију УН, наглашавајучи да је предсједник Српске био све оно што, како су навели, нису очекивали: “Био је пријатељски настројен и љубазан – а не немогућ, како га је Шмит представљао”.

Подијели: