Борићу се све док Шмит не оде

19.08.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да ће наставити да се бори правно и политички и како каже, остати непослушан све док неизабрани и нелегитимни Кристијан Шмит не оде из БиХ.

– Шмит неовлаштено намеће законе, а муслимански судови и тужиоци једва су дочекале да процесуирају Милорада Додика, јер сам непослушан, а ја кажем да ћу се борити правно и политички, остати непослушан, док год он не оде. Он има свој политички мандат и својих 50.000 мјесечно, али ја имам свој живот и свој народ на простору Републике Српске и ја одатле отићи нећу – поручио је Додик.

Додик је поновио да именовање Шмита није верификовано у савјету безбједности УН јер није постављен за виског представника у складу са резолуцијама овог савјета, како је предвиђено.

– Шмит није прихваћен уз Савјету безбједности, против њега су глсали Русија и Кина, није било сагласности и не може да дјелује као високи представник. Међутим, ароганција Америке, Велике Британије, а сада и Њемачке иде за тим да каже да је он високи представник, иако то није – истакао је Додик у обраћању грађанима у Сентандреји, гдје је присуствовао обиљежавању крсне славе Преображенске цркве.

 

Он је рекао и да Шмит “прима мјесечну од плату 24.000 евра, добија још десетак хиљада јер наводно ради у ровитом, политички нестабилном простору па има посебне услове за живот и тако `скупи` око 50.000 мјесечно”.

– Њему се то наравно осладило, то као администратор у Њемачкој нигдје не може да заради – рекао је Додик.

Он је рекао и да су, како каже, Американци и Британци сугерисали Шмиту наметање закона који се односи на непоштовање његових одлука.

Подијели: