Бошњаци желе да наметну другима неке своје вриједности

25.11.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се у Српској неће славити 25. новембар, јер није донесена никаква одлука о томе, иако га Бошњаци покушавају наметнутни као “дан државности”.

– То је нација која покушава да се изгради тако да наметне другима неке своје вриједности као опште вриједности, што Срби не прихватају. Ми можемо да прихватимо БиХ каква је у Уставу, али је ње све мање. Јасно кажемо да не прихватамо БиХ која није у складу са Уставом и то би требало да буде врлина – поручио је Додик.

Он је додао да се само у БиХ они који подржавају Устав сматрају “антипротивним”, а они који руше Дејтонски споразум и Устав сматрају се јунацима овог времена.

Према његовим ријечима, данас у другом дијелу БиХ желе да наметну 25. новембар као неки дан државности и у томе истрајавају муслимани и позивају се на одредбе ЗАНОБиХ-а на чијем засједању су већина били Срби.

Он је појаснио да је ЗАВНОБиХ одржан искључиво као припрема за АВНОЈ, који су уништили управо они који данас хоће да славе ЗАВНОБиХ.

Додик је нагласио да је том сједницом ЗАВНОБиХ-а предсједавао Србин Кецмановић који је имао улицу у Сарајеву, а коју су 1991. године укинули.

– Све је накарадно. Једино је Иво Андрић добро рекао “Када уђете у БиХ, престаје логика”. Овдје је веома тешко наћи логику. Једино што је логично у БиХ је Република Српска, све остало није логично – истакао је Додик.

Коментаришући наводе СДП-а да ће у Бањалуци славити 25. новембар, Додик је рекао да у Бањалуку свако може доћи, али да се неће обиљежавати “дан државности” јер то није празник који се обиљежава у Бањалуци и да тај датум Република Српска није утврдила као свој празник.

Додик је подсјетио да су прије неколико мјесеци удружења из Републике Српске тражила да оду пред ОХР и Тужилаштво БиХ у Сарајево, али да је полиција рекла да је то скуп високог ризика и да нико од Срба није ишао и правио неред.

Према његовим ријечима, сада и полиција и институције Републике Српске кажу да је долазак у Бањалуку и слављење дана државности провокација.

Додик је навео да је БиХ испреговарана земља, да није заснована на емоцији народа који ту живе, те да никада не би ни постојала да се Срба тицало.

– Патимо се зато што је неко у свијету одлучио да не треба дозволити да се на Балкану стварају муслиманске државе, а ми треба да будемо кочница у стварању тих муслиманских држава, а нико не каже да ћемо за то имати неки бенефит. Ми од тога ништа нисмо видјели – закључио је Додик.

Подијели: