Граница постоји – и у разграничењу, и у стрпљењу

02.09.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је напад на Теслићане у Јелаху потврда да у БиХ граница постоји – не само граница разграничења Српске и Федерације БиХ, него и у стрпљењу, толеранцији, те у прихватању и немогућности прихватања неких ствари.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је напад на Теслићане у Јелаху потврда да у БиХ граница постоји – не само граница разграничења Српске и Федерације БиХ, него и у стрпљењу, толеранцији, те у прихватању и немогућности прихватања неких ствари.

– Нико не би требало да буде нападнут, поготово ако мирно пролази – изјавио је Додик у Гаравицама код Бихаћа.

Он је све што ради политичко Сарајево са странцима оцијенио као надменост која генерише проблеме у БиХ.

– Они су забранили да се прича о граничној линији разграничења у БиХ, како то пише у Анексу два Дејтонског мировног споразума, тврдећи да је то нека административна линија. И онај лажљиви /Кристијан/ Шмит измишља и ту се показује да није високи представник – он је високи смутљивац – рекао је Додик.

Он је појаснио да у Анексу пише да је то гранична линија разграничења између Републике Српске и Федерације БиХ и да не треба да се никоме трајно забрани пролаз.

– То је тачно, ја се слажем са тим и да нико не смије бити нападнут. И нико у Републици Српској није нападнут, нападнути смо ми у ФБиХ. Сад треба да кажемо да је у реду? Није у реду. Докле мислите да је наша трпељивост? – упитао је Додик.

Указао је да све то говори о ирационалној атмосфери гдје се разним акцијама међународног фактора, у удруженом злочиначком подухвату америчког амбасадора Мајкла Марфија, британског амбасадора Џулијана Рејлија, лажљивог Шмита и политичког Сарајева, покушава Републици Српској отети имовина.

Додик је навео да су сада излобирали и срамну одлуку од “тог неког вијећа такозваног суда у Стразбуру”, у којој не постоје Срби као Срби, него, како је рекао, као смутљиви грађани који треба да од среће скачу два метра увис зато што је неко смислио најбоље рјешење “за нас”.

“Мало сутра!”, поручио је Додик, напомињући да та одлука никад неће бити спроведена, оцјењујући и да би било добро да се Марфи повуче са ових простора са својом политиком и мишљењем шта Срби треба да раде.

Предсједник Републике Српске је напоменуо да у свему томе није циљ само појединац, Србин, него је ријеч о комплетном нападу на Републику Српску.

Додик је нагласио и да Република Српска није за сукоб, али да има начине како да одговори на нападе и провокације.

– Сад сте имали овдје једнога који је на својој локалној платформи преносио догађај, а иза њега су ишли његови пратиоци који нема какве гадости нису писали порукама нама који смо се овдје окупили и људима који су овдје побијени. То се управо дешавало док смо ми стајали, они су снимали. То су они што упорно игноришу протокол, узнемиравају, дошли су да провоцирају – рекао је Додик и додао да ни ово неће бити заборављено.

Теслићани који су се враћали из Добоја са протеста подршке институцијама Републике Српске нападнути су синоћ у центру федералне општине Јелах. Возила и аутобуси су прво ударани шакама, након чега су гађани предметима.

Након што је Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево забранило за јуче најављени протест у организацији Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ испред Суда и Тужилаштва БиХ “због неиспуњавања формалних услова и из безбједносних разлога”, одржани су мирни протести на ентитетској граници у Источном Сарајеву, Добоју, Лопарама и у Херцеговини, односно Невесињу.

Подијели: