Дан Републике прослављен позивима на мир

21.01.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска показала да Дан Републике, 9. јануар, прославља у амбијенту окупљања и позивима на мир, истичући да није било ниједног инцидента којим би било ко био понижен.

Одговарајући на питање новинара о нападима на професора Економског факултета у Сарајеву Сабину Силајџић због њеног става о прослави 9. јануара, Додик је рекао да му је незгодно да то коментарише, јер се то, поготово тамо, може схватити отежавајуће за професорицу, али да сматра да је, када се узме у обзир оно што је она рекла, “онда то то”.

– Нама не годи и не сматрамо да треба да славимо 1. март, али никада нисмо тако осионо, жестоко са мржњом реаговали на људе. Ми смо сматрали да је њихово право (у Федерацији БиХ) да славе шта хоће, али да имамо и ми право да славимо шта мислимо да треба, а не да нам неко други то одређује – рекао је Додик у Бањалуци.

Према његовим ријечима, у том погледу, Силајџићева је у праву.

– Нама треба омогућити да то обиљежавамо – истакао је Додик.

Он је подсјетио да ниједна од политичких опција које су биле из Републике Српске на заједничком нивоу у Предсједништву или заједнички институцијама никада није обиљежавала 1. март.

– Али ми нисмо то оспоравали. Ово је неки бијес, нека мржња. Ја само позивам наше људе да у миру и достојанству обиљежавамо и друге дане. Драго ми је и вјерујем да ћемо све наредне године обиљежити на тај начин. Ми ћемо наше празнике обиљежавати, и вјерске и државне – истакао је Додик.

Он је додао да је Република Српска показала да то чини у амбијенту окупљања, у амбијенту порука које су ишле за тим да се позива на мир и да није било ниједног инцидента који би указивао на то да је то понижавање било кога.

– Ја не разумијем њих у Федерацији. Ако им то толико смета што не гледају своју Федералну телевизију, тамо није било преноса, није било ничег од свега тога, нека гледају своје телевизије. Што гледате ове овамо ако вас то нервира? Ја традиционално не гледам ниједан медиј из Федерације па ми је лакши живот из тог разлога – рекао је Додик.

Подијели: