Да је Тужилаштво БиХ уставна институција, одавно би покренуло поступак против Шмита

15.10.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се од људи у Тужилаштву БиХ и Суду БиХ не може очекивати ништа друго осим да раде против Републике Српске и Срба у цјелини, те истакао да би, да је Тужилаштво БиХ уставна институција, оно већ одавно покренуло поступак против Кристијана Шмита, тражећи да се изврши увид у то шта ради странац кога оспоравају сви и који није именован у складу са процедурама

Додик је истакао да је иза лажног Шмита стала америчка политика и да је јасно да Тужилаштво БиХ ради по упутствима америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија.

Он је рекао да се Тужилаштво БиХ прави невјешто занемарујући то што је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић представио јавности информације безбједносних агенција у БиХ о боравку Кристијана Шмита у БиХ са само дипломатском нотом Њемачке, али не и УН, као једине надлежне институције за потврђивање именовања високог представника у БиХ.

– Неспорна је чињеница је да је министар безбједности у Савјету министара службено лице и да је као такав веома релевантан да износи податке које је на крају крајева прибавио тражећи ставове надлежних институција за тако нешто. А, опет, Тужилаштво БиХ се прави невјешто, па каже, како, ето, они ништа нису добили. Они живе у неком другом свијету, у ствари, они живе у Амбасади САД у Сарајеву, они ништа друго ни не раде – навео је Додик за Срну, говорећи о томе што се нико од надлежних институција на нивоу БиХ није огласио о Нешићевим аргументима.

Да је Амбасада САД рекла да то буде процесуирано, рекао је Додик, у Тужилаштву БиХ би то већ одавно процесуирали, међутим америчка политика је стала иза лажног Шмита.

– Шмит је исти човјек коме је Марфи наложио да наметне измјене Кривичног закона БиХ у којем се инкриминише дјело непоштивања њих и њихових недјела у БиХ и рекао да ће га заштитити у сваком случају – указао је Додик.

Он је рекао да је Тужилаштво БиХ антиуставна институција – оно је институција америчких амбасадора и њихове политике и никада није било у интересу БиХ.

– Да јесте, већ би одавно покренуло тај поступак против Шмита, бар по службеној дужности, тражећи да се изврши увид шта ради један странац кога оспоравају сви, за кога је и за сваког правнички неписменог човјека очигледно и јасно да није именован у складу са процедурама. А тако нешто, овдје, у овој земљи, одржава се само игнорисањем, и силом, и препотенцијом америчког амбасадора Марфија – нагласио је Додик.

Он је рекао да су зато тужиоци потрчали да што је прије могуће покажу своју сервилност у процесима против Срба у БиХ, док бјеже од свега тога када је ријеч о било којем странцу.

Додик је истакао да се у том погледу не може очекивати ништа друго од људи у Тужилаштву БиХ и Суду БиХ осим да раде против Републике Српске и Срба у цјелини.

– То је оно што они веома добро знају и раде. Они живе од тога – рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске је истакао да ових дана тај исти Марфи говори о томе како политичари треба да се промијене, па да прихвате његовог “високог представника”.

– То говори о томе да су сатјерани у ћошак – рекао је Додик.

Подијели: