Додик: Курти се јуначи без покрића

12.02.2023.

Заједница српских општина треба да има извршна овлашћења и да у неком дијелу личи на Републику Српску, од које је Сарајево сталним нападима и оптужбама направило “бабарогу”, рекао је у интервјуу за Косово онлајн у Бечу предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Он напомиње и да се француско-њемачки приједлог не разликује много од неких у прошлости, с обзиром на то да је заснован на захтјеву да Србија, макар прећутно треба да призна Косово, што, истиче, никада не би требало да се деси, додајући да треба вјеровати предсједнику Александру Вучићу када каже да Србија одбија могућност да на било који начин призна Косово и пружи сагласност да Косово уђе у Уједињене нације.

Међународној заједници не треба вјеровати, али треба разговарати, и одбацивати сваки приједлог који не уважава и српску националну и државну позицију, поручио је Додик.

Међународни представници донијели су француско-њемачки приједлог за рјешавање питање Косова. Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да у њему нема ничег доброг за Србију, али да мора да се разговара. Какав је Ваш став о том плану, јесте ли га видјели?

Разговарао сам с Александром Вучићем, наравно, о изазовима које носи тај приједлог. Он се не разликује много од онога што смо гледали у прошлости, базиран је на чињеници да Србија треба, на један начин, прећутно да призна Косово. Што је наравно – озбиљна немогућност за саму Србију. Предсједник Вучић је апсолутно, као и сваки одговорни државник, то примио, и није могао да одбаци у тренутку када су му предали документ, него је морао да обави јавну расправу. Вучићев приступ да оде у парламент и разговара о томе са различитим политичким фракцијама је дио одговорности које показује према тој теми. Србија, као што је рекао, одбија могућност да на било који начин призна Косово и пружи сагласност да Косово уђе у Уједињене нације, па таман то била и прећутна сагласност. То је нешто што је читава нација могла да чује у парламенту и томе треба вјеровати.

Од када је Косово постало међународно питање, за шта је одговорност на Западу, а не на Србији, много ствари се промијенило у свијету, који више не изгледа исто. Свијет више није униполаран, иако је Америка и даље моћна земља. За ЕУ нико није могао да размишља да ће остати без Велике Британије, па је остала, нико није очекивао да ЕУ лоше реагује суочена с епидемијом ковида и другим кризама. Али, оно у чему истрајавају је антисрпски приједлог за Србију, али и за нас у Републици Српској. Њима не треба вјеровати, треба са њима разговарати, али треба одбацивати сваки приједлог који не уважава и српску националну и државну позицију.

Разумио сам став званичног Београда, и ми подржавамо то да се не призна Косово. Босна и Херцеговина, зато што Република Српска то неће, пратећи политику Београда, није признала Косово. Много пута сам био изложен притисцима да се то учини, па нисам. Једнако тако, и сам Вучић и руководство Србије су дневно изложени разним захтјевима у покушају да направе атмосферу притиска која треба да доведе до њима потребног рјешења. О томе треба разговарати и слажем се с Вучићем када је рекао да разговоре наставља од оног тренутка када се формира Заједница српских општина, са извршним функцијама које мора имати као што је договорено. У том погледу, не треба настављати разговоре док се ЗСО не формира у договореном капацитету, а не како сада мешетаре Албанци. Без извршних функција, нема никаквог смисла правити празну љуштуру која ничему не служи.

Запад, такође, упорно покушава да од Републике Српске направи празну љуштуру и да у њој нема никаквог садржаја. Сав проблем је у томе. Овог пута од ЗСО желе да направе празну љуштуру. Мислим да је предсједник Вучић тога свјестан и да само оно што је договорено у Бриселу, када је Србија направила озбиљне уступке у кретању ка дијалогу, мора да буде испуњено, а не неке иновације.

Србија трпи велике притиске да прихвати француско-њемачки приједлог, колико ти притисци утичу на Републику Српску и Србе у БиХ, уопште?

Увијек када се у Бањалуци појави аутентично политичко руководство, Запад “трчи” у Београд да увјери било кога, а сада Вучића, да је потребно да се он укључи у рјешавање проблема у Републици Српској, јер тамо има “неки својеглави Додик”, којег само Србија може довести у ред. Наравно, ако је у Бањалуци слаба политичка струја, онда Запад каже Србији да се не петља и да ће они сами то ријешити. Али, када је неко јак, онда траже од Србије да се укљући, како би додатно кривили Србију за сопствени неуспјех. Не ради се о томе да измишљамо топлу воду. Ми само желимо да се примијени слово Дејтонског споразума. Запад је велики варалица, првенствено Американци, Британци, па и значајан дио ЕУ. Они ће, и када дође до потписивања, истог дана, прије него што се осуши мастило на потпису, кренути да руше оно што су Срби добили и настојати да додатним преговорима промијене позицију Срба, било у државно-правном смислу Србији или у дејтонском положају Српске.

Послије ниховог туторства над Црном Гором већ толико година, од када је постала независна, Црна Гора никада није била у горој политичкој ситуацији. Сада би за тај свој неуспјех по традиционалној матрици коју употребљавају на Западу, за то опет окривили Србију, па кажу “Вучић се стално нешто петља, ево и Додик није чист, он са Русима мути…”. Говоре и о неком руском утицају, којег уопште нема, а нико не говори о њиховом утицају, који је драматично погубан и за Црну Гору и све нас на Балкану. Ту државу коју они хоће да направе од БиХ је немогуће. То је немогућа држава. Могућа држава је она која је написана у Дејтону. Али, она је битно оскрнављена, и ако се БиХ не буде вратила на слово дејтонског устава она у будућности неће имати никакве могућности. То је суштина, а не Вучић, не Србија.

Србија не одговара као јака, западу одговара као слаба, Муслиманима као слаба, тим неким квази Црногорцима, који себе тако зову, па и Албанцима. Пошто је Вучић Србију направио значајно јаком у околностима које су могуће, он за пар мјесеци неће ваљати Западу. Он је већ сада њима по кулоарима озбиљна сметња. За пар мјесеци биће јавни напади на њега. У том погледу, само се треба припремити, а јам очигледан примјер како то изгледа.

Предсједник Вучић је рекао да ће се ситуација у Украјини даље закомпликовати и да ће притисци на Србију и Србе, због Косова, али и Русије, само додатно расти. Шта очекујете у вези с тим?

Ти притисци су већ порасли. Не пропуштају прилику да траже да се уведу санкције, као и да нас привуку себи, да учинимо лош корак према Русији или Путину, зато што они мисле да је он лош. Мислим да је Запад у суштини својом арогантном политиком, у којој никада није прихватио и реално размотрио захтјеве Русије да се не приближава њеним границама. Али, пошто су то учинили, сада криве Путина како би направили атмосферу на западу – “ево, тамо је кривац за наше проблеме”. Путин је крив зато што у Брислеу нема уличне расвјете. Ко је други крив? Додик, наравно, па сада Вучић. Они иду тим матрицама.

Историјски гледано, ово је један моментум као што су многи догађаји које посматрамо уназад од Другог свјетског рата, Првог свјетског рата… Веома је важно како се понашамо. Када бисмо рекли да осуђујемо Русију, Путина, придржавамо се санкција, уводимо визе Русима у БиХ, да ли неко мисли да бисмо нешто добили од Запада? А, трајно бисмо изгубили пријатеље који су нам се показали у историји као једини ослонац. Ово је наш одговор према пријатељима и за инвестирање у будућност, јер од Запада ништа не можемо очекивати. Без обзира на то што нуде демократски живот, економски просперитет. Њемачка је могла да буде економски просперитетна, јер је годинама и деценијама вукла јефтину сировину из Русије, јер је Русија била несређена. Њима одговара да Русија буде несређена, а не Путин који је Русију окупио и ојачао.

Одједном се појави да Путин има јаче наоружање од Запада, па је паника на Западу. Сада они хоће да виде шта Руси имају, да употријебе у Украјини да би могли да дјелују. Очигледно да Руси нису глупи. То је толика спрдња са причама о политичким концепцијама. Говоре о руском утицају, и Додику који је међу првима, али на мене нема нико утицај, само српски народ. Ја сам човјек српског народа, Републике Српске, једино одговарам онима који су гласали за мене, једино се понашам на тај начин. Да Путин од мене затражи нешто што није у нашем интересу, то се не би остварило. Он тако нешто никада није тражио, а Запад увијек тражи. Гдје год се сретнемо, они увијек траже. Према томе, наша позиција у томе је јасна.

Европа губи свој положај и изгубиће двије моћне ствари – изгубиће Русију, јер Руси диверзификују своје понуде. За све што можемо да продамо на Западу, увијек нам траже неку сертификацију, поготово пољопривредних производа, а пошто имају мањак електричне енергије на својим тржиштима, нама кажу – нема везе, можете да произведе из еколошко најпрљавијих сировина, само дајте нама струју, а ви се трујте. То је њихов однос према нама. Сада када те електричне енергије нема, сада би да је узму путем неких регионалних европских енергетских заједница, како би контролисали и наше инвестиције, производњу, а увећали цијене, и тако би повукли сву струју, а ми бисмо остали енергетска сиротиња.

У Приштини се свакодневно чују поређења Заједнице српских општина и Републике Српске, односно поруке да таква ЗСО која би била налик Републици Српској не долази у обзир. Јесу ли то само изговори да се ЗСО не формира, имајући у виду и шест Куртијевих услова за формирање заједнице?

Нема Куртијевих услова, има само споразума, који мора да се примијени. Зна се шта је договорено. Шта то значи, да сваки нови премијер који дође може да поставља своје нове услове…. Муслимани у Сарајеву, који контактирају са Албанцима на Косову успјели су да оцрне Републику Српску до тог нивоа да смо као некаква бабарога за Куртија. Нисам се њима бавио, осим што сам пратио политику Србије, али сада ћу рећи – Србија Косову и Метохији никада не треба да да независност. Нека они раде шта год мисле да треба, могу да нам се смију, чекаћемо, али историја је пуна промјена. Американци и Европљани хоће да кажу да су границе на Балкану готове, али нису.

У сваком случају, њихов став да је КиМ засебан случај, да се не односи на друге, је порука и нама у Републици Српској – немојте ви да се угледате на ово, то за вас не важи… Курти се јуначи без покрића. Он једино иза себе има америчку моћ и НАТО, а они бране то своје новорођенче побачено негдје у историји, које хоће да буде држава. Ако хоће да се играју државе, и Република Српска је држава. ЗСО треба да има извршну власт, и у неком дијелу и да личи на Републику Српску, и то је тачно.

Подијели: