Држава – најважније питање око којег се Срби морају окупити

25.11.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је држава најважније питање Срба око којег се морају окупити и указао на потребу да се гради да не би била излагана скрнављењима.

– Сви смо имали идеју која је била исправна, Република Српска и српски народ. Та идеја, ја док стојим, рачунајте да смо у пуном саставу, са мном и са мојом екипом. Али то није све, не будемо ли оставили иза себе људе да на овај начин поимају Рпеублику Српску и њену будућност, све смо изгубили – рекао је Додик у обраћања на Палама гдје је свечано отворен реновирани Мали дом, сједиште Асоцијације “Ствараоци Републике Српске”.

Додик је изразио задовољство да се на Палама данас чува сјећање на тешке дане, као и да ће у наредном времену сигурно бити завршена изградња зграде Музеја Републике Српске у којој ће се наћи експонати важни за историју и стварање Српске.

– Ствараоци Републике Српске су племенита и значајна идеја и важна организација у постојању Српске и никада не бисмо требали изгубити мотивацију да доградимо и нађемо нове методе и садржаје који ће овој Асоцијацији дати додатни значај – рекао је Додик.

Он сматра да би дјеца из Српске на екскурзије требала долазити и на Пале и на многа мјеста која су важна за Српску у цјелину.

Додик је овом приликом поновио да је Република Српска стабилна институционално, у политичком смислу и на унутрашњем плану и да нема изазова који би могли да је доведу у питању.

Предсједник Српске је подсјетио на стални притисак и оспоравање којем је Српска изложена, као и да је БиХ испреговарана држава, да је БиХ остала под доминацијом међународног фактора који је очувао њено постојање.

– Правећи синергију са муслимани у Сарајеву и међународним фактором остали су на истом циљу, а то је потписати Дејтонски споразум и у међувремену га разградити до мјере да је бесмислено постојање Српске – навео је Додик.

Он је рекао да нису рачунали да ће идеја о српској држави толико снажно се испољи да траје свих ових 30 година, као и да Република Српска није имагинација.

Додик је оцијенио да је национално одговорнија послијератна генерација у Српској, те да су неприкосновено оријентисани према српском народу и српској националној држави.

Говорећи о америчком амбасадору Мајклу Марфију, Додик је подсјетио да се Марфи сликао у Мркоњић Граду испред погрешне зграде и то говори све о томе и на који начин неки виде то све, те додао и да је потпуно оправдано што је Српска одлучила да данас нема никакве манифестације на њеном простору.

Додик је рекао да амерички и британски амбасадори који дођу у БиХ не одустају од идеје да се Срби не смију објединити на простору Балкана и треба уништити снагу и идеју која се зове Српска и њено постојање.

– Зато смо рекли да у овом мандату нећемо да разговарамо ни са америчким ни са британским амбасадором. Данас руководство Српске комплетно има санкције од САД и Велике Британије. Они мисле да је то начин на који може да се иде – истакао је Додик.

Говорећи о процесу који се води против њега пред Судом БиХ, Додик је рекао да ће отићи тамо, не зато што поштује тај суд, него зато што жели да искористи ту платформу како би деволвирао причу о БиХ и владавини права.

– Отићи ћу на суд јер је то толико бесмислено да само на почетку може изгледати да неко има предност и да оно што ћемо ми тамо покушати урадити носи са собом чињеницу да се пресуди негативно и да се осудим, али то би значио само још један доказ о бесмислу БиХ – поручио је Додик, истакавши да борба за Српску траје.

Када је ријеч о причама да ће Српска банкротирати, Додик каже да ће се то прије десити Њемачкој, а појавила се и одлука њемачког Уставног суда у којој се каже да им је рупа у буџету 60 милијарди.

Он је навео да се Република Српска се гради и да нема мјеста у њој да се не види напредак, нагласивши да су на простору Источног Сарајева готово сви проблеми су ријешени.

Додик је подсјетио да су на свим важним мјестима у Републици Српској изградили болнице или их граде, наводећи примјер болнице у Требињу коју је недавно посјетио и за коју каже да ће бити једна од најсавременијих.

Он је подсјетио и на аеродром у Требињу чију градњу спречава бошњачка страна, а сада и Хрватска, наводећи да је комплетну изградњу преузела Влада Србије, али да се због свега касни као и са изграњом Бук Бијеле.

– Оно што нас чека је да спасимо омладину притисака који наноси савремени живот, да их покушамо додатно едуковати и развијати. Из наших школских уџбеника биће избачени сви садржаји већ у наредној години, који не одговарају нашој традицији, историји и ономе што ми мислимо да је тачно у тој историји. Одбијамо било какву причу о томе – рекао је Додик.

Он је навео да ће имати проблема са ЕУ у вези са ЛГБТ садржајима у коме се већ сада тражи да се формира једна експериментала основна школа у којој ће се учити да отац није мушкарац, а мајка није жена, да постоје родитељ један и родитеље два.

– Ми смо одбили ту експерименталну школу, нећемо је дозволити. Након тога, наравно, престају донације из ЕУ и одмах све стаје али то је дио цијене коју морамо да платимо. Мислим да она није висока и да се мора платити и да не смијемо дозволити да уђе и та пошаст у наш народ – навео је Додик.

Према његовим ријечима, то су све пошасти овог времена против којег се мора борити и зато сматра да је Асоцијација важна и да далеко више треба да има активности.

Народ који не поштује своју прошлост не завређује да се одржи као колектив

Народ који не поштује своју историју и своје лидере из прошлости апсолутно не завређује да се одржи као колектив, рекао је данас на Палама предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик, који је на Палама свечано отворио реновирани Мали дом, сједиште Асоцијације “Ствараоци Републике Српске”, истакао је да је отварање овог дома допринос томе, те напоменуо да су први почеци, одлуке и прве идеје биле у тој згради, гдје је било ратно Предсједништво и команда.

“Нисмо дозволили да ово вријеме узме под своје већ смо рехабилитовали, опремили и кренули са једним важним послом, а то је да прикупимо сву архиву везано за те дане”, рекао је Додик новинарима након састанка са представницима Асоцијације.

Према његовим ријечима, без обзира колико постојало институција које се баве тиме, уколико то није љубав појединаца, веома је тешко да се очува сјећање на те догађаје.

Додик је рекао да је потребно да се унесе више дисциплине у понашање према прошлости и догађајима из прошлости.

“Драго ми је што данас са својим саборцима могу да видим ове експонате и на листи првих посланика ја се налазим на броју 22, а ту су и имена оних који данас нису живи”, навео је Додик.

Додик је додао да духу парламентаризма који је од првог дана успостављен највише допринио покојни Момчило Крајишник, својим ауторитетом и личношћу.

Предсједник Српске Додик рекао је да до почетка идуће године треба да буде изабрана фирма која ће почети са дигитализацијом материјала везаног за тај период, како би био приказан посјетиоцима на екранима.

Он је изразио наду да ће до краја идуће године бити дигитализован сав материјал, документи и приватна архива из тог времена.

Додик је нагласио да је током стварања Српске било тешко али и славно вријеме и да треба одати почаст свим тадашњим руководиоцима и предсједницима који су данас по казаматима и другим страшним мјестима.

“Не постоји ниједно српско руководство на овим просторима које није прогањано до међународног или домаћег судства”, истакао је Додик и додао да ако неко хоће да буде предсједник Републике Српске мора са рачуна на судски процес у Сарајеву.

Он је поновио да се не смије заборавити прошлост. “Морамо бити храбрији у том истицању јер то су чињенице”, нагласио је Додик.

Додик је нагласио да је чињеница да постоји Република Српска, а да ње не би било без руководства, народа и Војске Републике Српске, али ни без њеног предсједника Радована Караџића и командата Ратка Младића.

“То су историјске чињенице и то се не може елиминисати. Ако то елиминишете и не прихватате да то поменете, онда гдје су основи постојоња свега, одакле смо почели, а гдје идемо”, истакао је Додик и додао да су странци направили такву атмосферу да је то данас јерес.

Подијели: