Ескобар својим изјавама крши Дејтон и доприноси распаду БиХ

29.11.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је крајње вријеме да се САД престану мијешати у унутрашње ствари у БиХ и да подмећу ногу сваки пут када политички представници три народа и два ентитета постигну неки договор.

– БиХ и њени народи заслужују коначно, 28 година након потписивања Дејтонског мировног споразума, да сами одлучују о земљи у којој живе, а не да то раде разни марфији и ескобари. Ти људи не разумију наш начин живота, наше вриједности. Они немају појма ни о Републици Српској, ни о БиХ, а још мање о томе шта народ жели, а и даље би да нешто уређују, да се питају и намећу одлуке. Једини циљ им је да стварају проблеме гледајући у свему своје интересе – истакао је Додик.

На питање Срне да прокоментарише изјаву изасланик САД за Западни Балкан Габријела Ескобара да “многи Босанци воле да кажу да су веома проамерички оријентисани, те да и он може отворено и гласно рећи да су САД пробосанске”, предсједник Српске је одговорио да Америка може бити пробосанска колико хоће, како то отворено и “поносно” тврди Ескобар, и наставити да подржава искључиво муслимане, као што су и радили све ово вријеме, али та прича на овом простору никада неће имати перспективу, већ само доприноси распаду БиХ.

– У БиХ не живе само муслимани, нити Босанци, како то каже Ескобар, већ три конститутивна народа – Срби, Хрвати и муслимани. А ако већ САД тврде да подржавају Дејтонски споразум, а санкционишу оне који га, према њиховом мишљењу, руше, а у ствари се залажу за његово поштивање, онда би Ескобар треба прво да зна да оваквим изјавама и присуством обиљежавању непостојећег празника управо он крши Дејтон.

Један такав исфрустрирани каријериста покушава да наметне неке нове вриједности, нама, народима који то не желимо. Ми имамо своје вриједносте и не желимо америчке, поготово да нам их неко намеће силом, пријетњама и уцјенама. Свакодневно нас годинама бомбардују изјавама како желе добро БиХ, а онда негирају њен Устав и чињеницу да овдје постоје Република Српска и Федерација и три конститутивна народа – нагласио је Додик.

Ако желе добро БиХ, поручио је Додик, онда нека је пусте на миру да о њој одлучују домаћи легитимно изабрани политички представници три конститутивна народа, а не Американци, и разни други неизбарни странци.

Реагујући на Ескобарову изјаву да је БиХ, како каже, под озбиљним страним притисцима и утицајима, Додик је рекао за Срну да су и Ескобар и та његова прича о штетном страном утицају толико јадни и трагични, јер сви у БиХ добро знају шта управо Американци годинама овдје раде и проводе.

– Шта и како раде гледамо сад у Федерацији и јасно кажемо да то нећемо дозволити у Републици Српској. У Српској ће се одлуке доносити у институцијама у којима сједе представници народа за које су гласали на изборима, а о нашој судбини неће одлучивати ни Американци, нити било ко – поручио је Додик.

Он је нагласио да никога више не изненађује самовоља и безобразлук америчких представника на овим просторима, који својим недипломатским иступима брукају највише Америку.

– Американци су схватили да се ситуација с Русијом не одвија онако како су они замислили и очекивали и сада користе сваку прилику да покажу своју силу и утицај у сваком дијелу свијета. Политика санкција коју настоје да наметну Русији доживјела је пропаст и сада је само остало да пријете другим земљама тражећи да се и оне укопају и тако им се придруже у том њиховом политичком и економском лудилу – рекао је Додик.

Он је поновио да је политика неутралности и наставак одржавања добрих односа са Русијом политика коју заступа Република Српска од почетка руско-украјинског сукоба и тако ће бити и убудуће, јер на тај начин најбоље штитимо наше дугорочне интересе.

– Русија је наш вјековни савезник, а Америка и Велика Британија су доказ вјековних калкуланата који раде на штету Срба, а у свом интересу. Кратки периоди нормалних односа са САД не мијењају претходну тврдњу, напротив, само је доказују – навео је предсједник Српске.

Када је ријеч о Ескобаровој причи о корупцији у БиХ, Додик је рекао да то редовно понавља као папагај годинама, а када покуша да наведе аргументован примјер износи само лажи.

– Те његове лажи су веће од Америке и можда је крајње вријеме да се нешто јавно каже о Ескобару из деведесетих година и његовој омиљеној тему – корупцији и изнуди у којој је лично учествовао. Ако је “заборавио”, сјетиће се – навео је Додик.

Подијели: