ЕУ јасно поручила да подржава домаћа рјешења

16.02.2024.

Из ЕУ смо добили јасну поруку да подржава дијалог и домаћа рјешења и то смо поздравили, јер је то једини начин да БиХ профункционише, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик

– Добро смо анализирали све што је у посљедњих неколико дана речено и договорено. Закључак је да “тројка” нема никакво рјешење нити програм и да су њени представници потпуно погубљени и неспремни за наставак европске приче. Осим наратива који никоме не користи како је Српска крива за све, нисмо чули шта је тачно проблем у понуђеним рјешењима, осим што се она не допадају Американцима, који опет немају никакве везе с европским путем – истакао је Додик у објави на Иксу.

Поновио је да БиХ свој статус може да гради само на договору свих представника народа, поштујући Устав и законе.

– Тај њен статус је дотакао само дно под утицајем страног фактора и тај статус се може поправити само домаћим рјешењима – јасан је Додик.

Поручио је да је вријеме је све странке на власти преузму одговoрност.

 

– То је оно што нам у својим саопштењима стално говоре и ЕУ и све стране амбасаде. Слажем се, дошло је то вријеме и зато никакво уплитање са стране не долази у обзир. “Тројка” нека се смисли да ли ће се повући под притиском Американаца. Растурили су нам институције, омогућили криминално дјеловање на мјестима која би требалo да представљаjу највиша правосудна тијела, а сад нам ти Американци опет држе предавања како ћемо и шта ћемо да радимо – навео је Додик.

 

Појаснио је и шта Американци раде све у БиХ.

 

– Први пут тако што су омогућили да се правосудне институције оформе на неуставан начин, а други када су у њих инсталирали људе сумњиве прошлости и упитног морала. Резултате њиховог уплитања гледамо у неуставном суду. И птице на грани знају зашто су покренули процес против мене. Зна то сваки човјек. Сутра могу покуцати на било чија врата и рећи ово је наше. Навикли су да се њихово насиље и звјерства не пропитују и то је та сила коју Република Српска добро познаје, али неће јој дозволити да побиједи. Не можемо и нећемо дозволити да одлучују умјесто нас – истакао је Додик.

 

Поручио је да нико нема право да одступи од ове борбе.

– Све њихове лажи неће замаскирати то што раде. Сви знају да они никaда нису помогли никоме ако није био у питању неки њихов интерес. На страни су Бошњака јер их је лакo контролисати. И њих ће исциједити као лимун и на крају их представити као радикaлне исламисте. Јасно је да у БиХ постоје радикалне исламске формације које имају подршку у Исламској заједници. Нерјешавањем тог питања, цијела БиХ је изложена опасности – изјавио је Додик.

Каже да некоме одговара да се у БиХ о томе ћути и зато испаштају сви остали муслимани који живе у БиХ.

– Због тога што не кажњавају злочинце, цијели народ је означен као такав и то је проблем с којим ће се представници Бошњака у будућности морати суочити. Из Европе смо слушали те поруке. Када се пажљивије ишчита, јасно је да је лакше рећи да је Српска крива, него да постоји страх од БиХ која је уточиште исламских екстремиста – закључио је Додик.

Подијели: