Запад машта о “Олуји” на сјеверу Косова и према Републици Српској

15.11.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Запад машта о “Олуји” на сјеверу Косова, да Срби постану маргинална мањина о којој нико не брине, као што маштају о “Олуји” у БиХ, према Републици Српској, али да он то не би препоручивао.

– Мало се ствар промијенила, не бих ја баш препоручивао такве ствари – истакао је Додик.

Додик је рекао да је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти експонент западног дијела међународне заједнице, којој он такав одговара, јер желе блицкриг на сјеверу Косова, како би Срби постали маргинална мањина о којој нико неће водити рачуна.

– То је, иако га никада неће потврдити, план Брисела, Лондона, Њујорка и Берлина – изјавио је Додик за “Косово онлајн”.

Наводећи да ЕУ по питању Косова води “шићарџијску, покварену политику”, Додик је истакао да самопроглашено Косово не треба никада признати, те да то БиХ неће учинити док је Републике Српске.

– Косово је универзално питање за Србију, а интересно питање за Брисел и друге. Косово не треба никада признати. Ми нећемо никада признати њихова документа, да могу са личним картама да улазе у БиХ. Ко год од Албанаца са Косова има пасош или личну карту Србије, он уђе у БиХ. За нас, Косово није држава – рекао је Додик.

Он је упитао како је могуће да се Косово одвоји од Србије, а Република Српска нема право ни да прича о томе.

– Да ли је то досљедност? Кажу, то је друго питање. А, зашто? Објасните, можда ја нисам у праву… Али, како је могуће да то буде друго питање, а потпуно идентична ситуација – констатовао је Додик.

Он је подсјетио да је специјални изасланик САД Габријел Ескобар недавно рекао да “све што раде посљедњих година, раде у интересу Косова”, како би оно постало видљив члан међународне заједнице.

Али, додао је Додик, не иде им у прилог то што је у посљедњих неколико година чак више од 20 земаља повукло признање, захваљујући политици предсједника Србије Александра Вучића.

– Дивим се малим земљама, чланицама УН које су смогле снаге да тај интервенционизам и притисак САД признају и повуку признање. Земље којима је доста туторства – рекао је Додик.

Он је истакао да ЕУ води покварену политику по питању Косова, јер се своди на пријетње да ће бити заустављене инвестиције у Србији, изолацијом, све до момента када ће се доћи у позицију да више није важно шта се у нормализацији односа постигло, већ само да Србија де факто или де јуре призна Косово.

То је, напомиње Додик, ситуација коју је Запад направио прије 20 година, одвајајући Косово бесправно из правног система Србије, на лажима, попут оне тадашњег њемачког министра одбране у Бундестагу да се “на стадиону у Приштини налазе десетине хиљада заробљених и малтретираних Албанаца од војске Србије”, док на аеродром слијећу српски војници.

– Нико га није позвао на одговорност за ту лаж. И ми треба да будемо загледани у Њемачку… Ако желите да будете присутни, у инвестицијама, онда морате да разговарате са нама, а не о нама. Шаљете нам човјека који нема везе са правом и кажете да стојите иза њега. Иза /Кристијана/ Шмита? Каква је то Њемачка? – упитао је Додик.

Он је оцијенио да лажи у вези са Косовом представљају покушај да се разбије српски национални корпус.

Додик је подсјетио да је за Нијемце било нормално да уједине Источну и Западну Њемачку, те упитао зашто то није дозвољено Србији и Српској јер је и ту ријеч о једном народу.

– У чему је разлика, Нијемци су виша раса, а ми нисмо? Нисам против тога, то је било нормално, јер је то била подјела на двије војне зоне која се претворила у двије државе. Али, зашто ви нама, послије 200-500 година не дате да размишљамо о томе, него нам цијепате земљу, узимате Косово, тражите унитарну БиХ, док српски корпус у Црној Гори не смије да буде дио власти, чак ни када добије на демократским изборима – нагласио је Додик.

Он је подсјетио да су сви међународни документи по питању Косова срушени – Резолуција Савјета безбједности УН 1244, Бриселски споразум из 2013.

– Курти је војник на терену Брисела и Вашингтона, ништа друго. Тешко је руководству Србије на челу са Вучићем да се бори са том громадом која се навалила, али он то успјешно води. Рекао је да никада неће признати Косово и то му неће опростити. А, тражиће некога ко хоће. И кад тај неко призна, онда ће национална завада трајати колико и косовски мит, створен након Косовске битке – рекао је Додик.

Наћи ћу начин да се заштитим

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да физички још није угрожен, али да ће наћи начин да се заштити, те оцијенио да је уједињење Србије и Републике Српске легитиман политички циљ, због којег га када то спомене називјау “ултранационалистом”.

– А што се то не свиђа Берлину, Лондону, Бриселу или Вашингтону, не значи да ја нисам у праву – рекао је Додик.

На питање како успијева да опстане, упркос сатанизацији којој је изложен, Додик је за “Косово онлајн” рекао да је сатанизација увијек пропаганда која није истина, а да опстаје захваљујући конзистентој политици коју води.

– Покушавам да све објасним људима и онима који неће да слушају. Они неће дијалог, јер желе да одлучују о нама, а не да разговарају са нама. Опстајем јер имам значајну подршку народа, побјеђујем на изборима. Ја сам изданак народа и водим политику која му очигледно одговара, док опозиционе партије, које се финансирају из Њемачке или Британије, искључиво раде на дестабилиацији. Физички још нисам угрожен, али ћу наћи начин да се заштитим – рекао је Додик.

Додик је упозорио да су у БиХ присутне знатне ћелије муџахедина, те подсјећа да је служба прије неколико година изашла са податком да је тих “светих ратника ислама” у земљи чак 3.500 који чекају наређење за нешто.

– Велико је питање гдје су они данас – рекао је Додик и додао да је више од 500 њих учествовало у рату на страни терористичке “Исламске државе”, од којих је нешто више од 150 враћано у БиХ.

Додик је рекао да ЕУ треба да покаже успјех у ЕУ, да врати региону оптимизам од прије 15 година, те да престане да се мијеша у унутрашње ствари БиХ, ако хоће партнерство.

– И, немојте нам причати о владавини права, рушете права гдје год стигнете – поручио је Додик.

Додик наводи да данас у свијету постоји “потпуна конфузија”, без спознаје шта ће бити на крају, али и истиче да ће Срби, ако још једном пропусте прилику да не искажу захтјев за уједињење, бити распарчани и доведени до маргинализације и нестанка.

– А, то је циљ Запада. Није њима циљ само да се призна /самопроглашено/ Косово и да Србија остане крња, већ да кроз одвајање Косова направе националну и народну свађу, која ће се водити деценијама. Завађене структуре су најбољи плијен. Зато њима не треба јак /Александар/ Вучић, ни јак Додик, већ поданици у Србији, Српској, као што их имају у Сарајеву и на другим мјестима – навео је Додик.

Говорећи о перспективи за чланство региона у ЕУ до 2030. године, Додик каже да није оптимиста, те подсјећа да је и 2000. године планирано проширење, али се ништа није догодило, као и да је у региону, без обзира шта ко говорио, мање оптимизма за ЕУ.

Он је увјерен да до проширења неће доћи, док то не буде у интересу земаља ЕУ, као што су то напрасно учинили из геополитичких разлога у случају Румуније и Бугарске или као што то данас чине са Украјином, којој је дат статус кандидата за чланство у ЕУ, што говори да су порушени сви досадашњи европски принципи у процесу разговора за придруживање.

Додик подсјећа да идуће године слиједе избори за Европски парламент, што значи да ће се оне усмјерити на различите ствари у вези са сопственим позиционирањем, те напомиње да су превасходно сукоб у Украјини, а сада донекле и дешавања у Гази, очигледно исцрпили ресурсе и руше све до сада познате принципе саме ЕУ.

– Апсолутно је све неизвјесно. Они који посматрају виде да ће у свијету бити још горућих тачака. Како ће се у томе позиционирати Европа ако настави овако? Њен утицај ће даље опасти. Зато и пада повјерење грађана Западног Балкана у ЕУ. Са друге стране, ми смо сада научили да то није беспрекорна заједница и да тамо не тече мед и млијеко, већ да је пуна својих унутрашњих анимозитета и проблема – навео је он.

Додик је оцијенио да излазак Велике Британије из ЕУ урушава комплетан концепт и доводи до размишљања да је ЕУ, у најоптимистичнијем смислу – експозитура САД и да државе чланице не смију ни “да писну”.

Додик је убијеђен да ће САД наставити да управљају ЕУ све до момента док се она не распадне.

Он је напоменуо да у ЕУ причају о придруживању, јер желе по сваку цијену неки мали успјех, али да је познато да у Унији нема консензуса о томе, што значи да нема ни придруживања.

– Онда значи да нас једни варају, други заустављају, и стално нешто причају у нади да ће нешто да се промијени – навео је Додик.

Додик указује да Србији која је испунила све услове и данас је конзистентнија земља по питању европских принципа него многе европске земље, намећу причу о Косову и кажу да, док не призна такозвано Косово, неће бити чланица ЕУ.

Он истиче да је Европа потпуно “упросјечена”, односно да ни нан видику нема важног лидера који може да повуче ЕУ и да је рехабилитује.

– Идуће године су избори у многим европским земљама, а нигде се не појављује снажна политичка конзистентна личност која може да се наметне у својој земљи, а камоли као вођа ЕУ – рекао је Додик.

Он је оцијенио да тај дефицит који је направила бивши њемачки канцелар Ангела Меркел својим одласком, како год гледали на њену улогу, представља велики јаз који се не може надомјестити разним узлетима које покушавају да наметну бирократе из Брисела који сада стално измишљају нека нова правила, нову причу о придруживању…

– Они само крију од јавности да оно што они намећу Западном Балкану као критеријуме за пријем у ЕУ сада не би могло да испуни чак 18 земаља чланица Уније – рекао је Додик.

Додик истиче да се све се то поткрепљује олако датом причом о шест милијарди које долазе из ЕУ, те пита да ли вриједи продати карактер и суверенитет за мизерне цифре.

– Нисам ни упорни европесимиста, али нисам ни изражени еврооптимиста. Европа која нема своју конзистентну политику чини ми се да неће моћи дуго да опстане као до сада. Ништа ја ту ново не говорим – рекао је Додик.

Он наводи да у ЕУ у Бриселу, готово да нема састанка на врху да се не прича о будућности ЕУ, да се промијени начин одлучивања и да то буде одлучивање већином…

– Па шта ћемо онда тамо? То значи да увијек можеш да будеш прегласан, да се намећу ставови…Ако се одговорно води политика, ми не треба да тежимо ка томе да изгубимо наше суверено право – истакао је Додик.

Он је оцијенио да је ЕУ потпуно девастирала економски и политички систем, уводећи санкције Русији, те да ће сви привредници инкогнито рећи да је политика Берлина према санкцијама Русији погрешна.

– Јавно ће рећи да треба увести санкције, али чињеница је да је Њемачка изгубила сигурно снабдијевање јефитним енергентина што је чинило њену стартешку предност на привредном и другм плану. Они ће то ријешити педантношћу, али Њемачка данас, није она од прије пет година – рекао је Додик.

Он каже да се њемачки привредници “хватају за главу” због политике према Русији и понавља да такву политику Берлину намеће Вашингтон, те да није њемачки интерес сукоб са Русијом, него амерички.

– И, сада ми треба у тај конгломерат да уђемо и да допустимо да немамо право гласа… У чему је онда разлика од оних који су нас окупирали 1914. или 1941? Шта је разлика, милијарду што нам дате? Преживећемо и без тога. Било би добро да то добијемо у коректним околностима, али морају да разумију да није све у плаћању. Дође се у ситуацију да сте пред зидом и да не можете даље – рекао је Додик.

Када је ријеч о сукобу на Блиском истоку и могућем угрожавању безбједности у БиХ, Додик указује да је антисемитизам присутан код муслиманског становништа у БиХ, што је сада поново ескалирало.

– Хамас је ушао и побио дјецу, старе људе, али прије свега младост.. И то нису само Јевреји, већ и други. Кажу око 1.200 људи, мало ли је? Да ли је сада ово што се дешава у Појасу Газе, гдје страдају невини исправно? Није. Али, да ли је то разлог за антисемитизам? То је погрешно – рекао је Додик.

Он сматра да рјешење треба тражити кроз успостављање двије државе – Израела и Палестине.

– Они треба да ријеше на тај начин, као што је у БиХ једини начин да нешто коегзистира да рјешење буду три независне државе – оцијенио је Додик.

Подијели: