За имена живих “сребреничких жртава” тражен милионски износ, крајње вријеме да се реагује

12.06.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се поставља питање колико је живих људи из БиХ уписано на списак сребреничких жртава, а да нису у евиденцији ЦИПС-а, јер живе жиром свијета.

Коментаришући најаву Окружног јавног тужилаштва у Бијељини да ће формирати предмет у вези са списком из ЦИПС-а људи који су живи, а уписани су да су жртве страдале у Сребреници, те покренути истрагу, Додик је нагласио да је крајње вријеме да неко реагује по службеној дужности.

Додик је нагласио да је утврђен списак 87 лица чија су имена уклесана на спомен-плочама у Меморијалном центру, а евидентирана су у новој бази ЦИПС-а.

– Зна се да на надгробној плочи у Поточарима пише име општинског возача из Сребренице, који је жив. Довољно је само једно име, а камоли 87 имена. То је била намјерна подвала. Ми располажемо подацима да се ради о 400 имена тада живих људи, од којих су неки у међувремену преминули – рекао је Додик.

Додик је нагласио да нема разлога за љутиту атмосферу у Сарајеву, јер је ријеч о чињеницама.

– Ако није тако нека докажу. Муслимаски мешетари који су нам то и доставили тражили су озбиљан новац да нам саопште судбину сваког страдалог. Неки дио смо платили, неки не можемо да платимо. Једном су нам дошли и тражили милионски износ да нам доставе списак од 437 живих људи на плочама – нагласио је Додик.

Подијели: