За одбрану Српске даћу и посљедњи атом снаге

15.11.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће се кандидовати за ову функцију и у наредним изборним циклусима и да ће побиједити, јер, како је истакао, осјећа шта људи мисле, додајући да ће за одбрану Српске дати посљедњи атом снаге.

-Људи ми кажу `предсједниче, чувај нам Републику Српску` и сматрам да је то нешто што морам да чиним без обзира на мој и комодитет моје дјеце – изјавио је Додик за Алтернативну телевизију.

Он сматра да предсједник Српске не смије да буде колебљив, кукавица, да се плаши страних амбасадора, да се додворава странцима, већ једино српском националном интересу.

Додик је навео да је Њемачка одлучила прије неколико година да се укључи у рјешавање проблема у БиХ.

– Ова земља је послала судију Уставог суда из Њемачке, а она је из партије Кристијана Шмита. И сада имате судије Уставног суда БиХ – Њемицу, те судију из Швајцарске која је такође Њемица, блиска њемачким политичким круговима, а трећи странац је Албанац – Шиптар из Албаније. То су те стране судије које нама кроје капу – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Шмит је доведен у БиХ да покуша да се наметне и одређује шта је закон, а та иста судиница каже да је то уставно.

Додик је рекао да поштује и Америку и Њемачку, али да не поштује политике које из тих земаља долазе јер су уперене против Српске и да се на то не може пристати, што најбоље показује прича о имовини.

– Тиме се у посљедње вријеме бавио тај исти нелегални /Шмит/, окупивши око себе као стручњаке који нуде рјешење. А онда оно блебетало, амерички амбасадор /Мајкл Марфи/ каже да имовина мора да буде регулисана на нивоу БиХ. Онда та иста Њемица у Уставном суду БиХ, заједно са два муслимана каже да се статус имовине мора ријешити на нивоу БиХ, без обзира што се ова институција не може бавити тим питањима – нагласио је Додик.

Он је навео да Уставни суд БиХ треба да оцијени да ли је неки закон и пропис у складу са Уставом БиХ, а не да креира нови Устав и онда се у Српској појави неко да каже да је “он /Шмит/ ту и да ради свој посао”, правдајући своје раније глупости и давање легитимитета.

Предсједник Републике Српске је рекао и да се под плаштом организација њемачке структуре неке политичке партије директно финансирају из тих извора.

Додик је нагласио и да он није Република Српска, али да себе сматра предсједником Српске за коју мора да утроши и задњи атом снаге да је брани.

– Захвалан сам политичким партијама које су у коалицији са СНСД-ом јер разумију контекст, тренутак, те будућност и уложили су свој политички капацитет да бране Српску заједно са мном – рекао је Додик.

Он је истакао да сва истраживања говоре да СНСД остаје лидер када је ријеч о подршци народа, те да би могао и да ојача повјерење, као и да би, заједно са коалиционим партнерима на нивоу Српске, могао да побиједи на изборимо уколико би се сутра одржали.

Додик је додао да је са друге стране посвађана опозиција која говори исте ствари на исти начин као што је то радила и на претходним изборима.

– Али, то је дио политичког амбијента, а на нама је да покажемо људима да водимо политике стабилности, сигурности, мира и одлучне одбране позиције Републике Српске, а што опозиција у посљедње вријеме игнорише – навео је Додик.

Говорећи о ПДП-у, Додик је навео да је подмукла политичка лаж да та странка не признаје Шмита, додајући да почасни предсједник ове странке Младен Иванић, као једини Србин, присуствује неком самиту у Сарајеву на којем се говори о сарадњи са НАТО, а онда оптужују власт Српске за сарадњу са том алијансом.

Он је рекао и да поједини лидери опозиционих партију заговарају политику помирења Срба и Бошњака, те упитао како би то било могуће, када политичари у Сарајеву теже ка концепту политике у оквиру којег би они управљали читавим простором.

– Они својатају цијелу БиХ, а мислите ли да би српском народу било боље када Републике Српске не би било? Било би горе, у наредних пет до 10 година Срби би се иселили са ових простора, а то је и циљ бошњачке политике – упозорио је Додик.

Он сматра да је реално могуће да Република Српска буде независна држава, као и што је реално могуће да остане у дејтонској БиХ.

Додик је напоменуо да БиХ нема ништа што би могло гарантовати њено самостално функционисање на овим просторима, те подсјетио да ни у историји никада није успјела да буде самостална држава.

– БиХ нема дан државности, јер да би га имала парламент, Савјет министара или Предсједништво морају да утврде да је тај и тај дан – дан државности, а то немате. Него имате из социјалистичког периода да је то 25. новембар, када је било засједање ЗАВНОБиХ у Мркоњић Граду – рекао је Додик.

Додик је нагласио да су Срби спремни да прихвате дејтонску БиХ и да у њој министар спољних послова не смије да проговори ниједну ријеч која није договорена.

– Садашњи министар Елмедин Конаковић износи само своје ставове и на тај начин руши БиХ и због чега онда смета ако ја износим свој став. Ако муслимани желе БиХ, онда морају да је представљају како је предвиђено – истакао је он.

Није могуће полемисати са тако глупим ставовима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оштро је реаговао тврдње предсједника Народног фронта Јелене Тривић да је Кристијан Шмит реалност која се мора прихватити.

“Мислим да није могуће полемисати са тако глупим ставовима. Каже жена ето он постоји ту и ради, морамо то признате. Стани, па то баш не смијеш да урадиш. Ако то признаш, пристајеш да може све да ти уради. А он је дошао ту због тога. Њемачка је одлучила да се директно укључи у рјешавање проблема у БиХ. Послали су судију Уставног суда из Њемачке која је важан фактор и на тај начин шаљу читаву болументу људи. Шмит је из њене партије. И сада имате судију Уставног суда, имате Нијемицу која долази из Швајцарске и блиска је њемачким политичким круговима и имате Албанца-Шиптара из Албаније. И они нама кроје капу. Шмит је доведен да се покуша и наметне и каже то је сад закон, а ова суткиња каже то је уставно”.

Он је поручио и да није доказ да је неко паметан ако је школован, барем не политички.

“Да јесте иза Шмита нека моћ, али можете ли да прихватите да нека неправно именована особа може да донесе неке одлуке? Наравно да не можете. Хоћете ли бити оштећени? Ви сте оштећени чим је он дошао. Немате избора другог него да се борите, а не да то прихватите”.

Додик тврди и да се поједине политичке организације финансирају из Њемачке кроз којекакве организације.

“ПДП је прошле седмице рекао да Шмит није легалан. Често чујете у народу да је “из ду*ета дошло у главу”. Нисмо ми сигурни шта то значи код њих. Они ће њега прихватити увијек ако он удари против СНСД-а и Милорада Додика. Нисам тежио томе да ја сматрам себе Републиком Српском. Сматрам се предсједником и морам да утрошим посљедњи атом своје снаге да је браним. Захвалан сам политичким партијама које су са нама у коалицији. Они разумију будућност. Неко је ПДП-у рекао “де мало ово, не иде вам добро. Народ сматра да сте издајници”. Онда су они рекли да Шмит није високи представник. Чим би се промијениле околности, ПДП би га први признао”.

Осврнуо се Додик и на самит о НАТО-у.

Једини Србин који је ту ангажован је Младен Иванић. Многи људи знају да у ПДП-у не може ништа да се деси без Младена Иванића, као што се у СНСД-у ништа не може десити без мене. Тамо нема ни Жељке Цвијановић која је формално потребна да присуствује јер је надлежна за војску, али имате зато Младена Иванића. И да он говори против Српске и да Српска има посљедице. Онда дође његова партија и каже “нема високог представника”, а Иванић сједи с њим”.

Он истиче да док је њега и политичке структуре око СНСД-а прича о имовини неће доћи на сто да се о њој одлучује.

“Они не мирују, ја немамо право да будем неопрезна. Мислите да је Американац (Мајкл Марфи) долазио два дана у Бањалуку да нешто корисни уради за Српску? Не дошао је да види гдје је његова структура. Од Независних новина којима се управља директно из америчке амбасаде до других. И онда каже да се састао са људима у Републици Српској и као нико не прича о националним питањима. Па што није причао са људима који представљају Републику Српску? Неће да слуша оно што не жели да чује? О чему је Марфи причао и ко је он да прича о тим питањима? Да је ово нормална земља, он то не би могао да ради. Ко је он да о томе прича и презентује лажне податке. Ја сам јуче био у Бечу и разговарао са нашим људима. Они су више разочарани тиме што странци управљају овим просторима и не виде перспективу због тога, него што говоре да је неко способан или неспособан”.

Говорећи о санкцијама, лидер СНСД-а оптужио је ПДП да управо те санкције тражи.

“АТВ је под санкцијама ПДП-а и њихове структуре. ПДП је говорио Слободан Станковић је тајкун и плаћа СНСД – ови санкције. Породица Додик утиче на АТВ – они санкције. Син и кћерка Милорада Додика неки монструми – они санкције. Добро, хајде и то да расправимо. Неко сматра да код Срба треба сатанизовати Милорада Додика и покушавају да буду успјешни у томе. Може се чути како сам ја терет Републици Српској. Добро, могуће, али ћемо то видјети на изборима. Ако ме изаберу то значи да су лагали. И поред обавјештајних структура ангажованих да се не деси мој избор, морали су да то верификују. Без обзира што неки говоре да нисам легалан, ето они су. Колико знам, ја сједим у Палати Предсједника Републике. Не разумијем о чему причају, мада знам шта хоће. Можда сам предуго на политичкој сцени, али сам све вријеме побјеђивао. Па онда извуку неку 1998. годину. Стално враћају исту причу која је 10 пута била на изборима и 10 пута сам је побјеђивао. Побједићу поново и на сљедећим изборима и поново ћу се кандидовати и побиједити. Јер знам шта људи мисле и слушам шта осјећају”.

Коментаришући оптужбе предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића да се састао са Кристијаном Шмитом, Додик је поручио да су то прежвакане лажи.

“Прежвакане старе лажи. То је било 2010. године. Био сам предсједник Републике. Тражили су из ЕУ да се уведу реформе које би могле да коштају нашу пољопривредну производњу преко 300 милиона на годишњем нивоу. Пошто за то нисмо дали сагласност, из њемачке Савезне владе су тражили да се састанем са министром за пољопривреду. Тада сам се састао са легалним министром њемачке Савезне владе за пољопривреду који се звао Кристијан Шмит. То нема никакве везе са његовим именовањем везано за ову лажну функцију. Када сам био у Анталији био сам колумниста и сједио сам на подијуму. Он (Шмит) је ушао и сјео у први ред. Говорио сам све исто што сам и прије говорио, да је он лажни да компликује ствари. Он је сједио и слушао то. Упорно покушавају да ухвате неки слику њега и мене и то је као доказ легитимитета. То само примитивни опозиционари могу да говоре. Па онда кажу “ипак је он ту”. Као донио је финансијску одлуку о изборима. Извините али то се ради о заједничким институцијама, ми смо само могли да кажемо нећемо да идемо на изборе. А могли смо то да урадимо да смо сви то рекли и да покажемо да је Српска јединствена у томе. Али тада није било тога. Тада су опозициони прваци попут Тривићке састајали се са Шмитом. Хтјело се да СНСД не изађе на изборе, а да прође она и то би одговарали. Сада нам кажу “ви сте њега признали јер сте изашли на изборе”. А шта да радимо? Неке посљедице морате да трпите, али то не значи да га признајете да је легитиман”.

Он истиче да Милорад Додик није неко ко би направио штету Републици Српској.

“Предсједник Републике ко год био, има мисију која мора да испуни. Не смије да буде колебљив, кукавица, да се плаши страних амбасадора, да се додворава странцима.. Једино коме се мора додворавати је наш национални интерес”.

Подијели: