“Или је смрт за врат”, или су у игри велике паре, те је Шмит запео да БиХ понизи

12.01.2024.

“Или је смрт за врат” или су у игри велике паре, те је Шмит толико запео да БиХ додатно понизи и још више је учини “земљом с посебним потребама”, намећући јој нешто што нема ни у једној земљи у Европи?!, рекао је предсједник Српске Милорад Додик реагујући на најављено Шмитово наметање измјена Изборног закона.

– Наиме, различити облици електронског гласања постоје у 11 земаља у Европи, а користи се само у чeтири државе чланице ЕУ. Али, кориштење биометрије на гласачком мјесту не постоји ни у једној европској држави – написао је Додик на друштвеној мрежи Икс и додао да то постоји у неким земљама Африке и Јужне Америке.

Према тренутно доступним информацијама, додаје он, највећи број држава у Европи је, посебно након избора 2016. и 2017. у САД, Француској и Великој Британији и навода о уплитању других држава у изборе, задржао само начин гласања “папир и оловка”.

Истакао је да је став ОЕБС-а изричит – кориштење биометрије у изборном процесу је неприхватљивo.

– Ствар је врло једноставна – када очитате биометрију и очитате листић, негдје остане меморисано за кога је бирач гласао. И немојте рећи да је систем заштићен – није. Чим постоји сервер, постоји и меморија. Зашто онда толико инсистирање да БиХ и у овоме буде мимо свијета? А, кључно питање, какве везе с интегритетом изборног процеса има Шмит?

Додик пита: Да не жели можда да зна ко су грађани који не гласају за опције које он преферира? Да ли је сљедеће испитивање регуларности фудбалске Суперлиге БиХ или избора за пјесму Евровизије?! Ко је власт у БиХ, институције или Шмит?

– Нит’ је било, нити може бити. Неспорно је да изборни процес треба унаприједити, али то мора бити по угледу на државе Европе, а не Африке. И то морамо урадити институционално, а не да будемо покусни кунићи и депонија за складиштење опреме која никоме не треба. Или можда баш у том грму лежи зец? – рекао је Додик.

Подсјетио је да су у Њемачкој протести пољопривредника, штрајк машиновођа…

– Господине Шмит, вратите се у своју земљу, помозите њој, усрећите своје сународнике. Ми ћемо бити много срећнији без Вас. Овдје сте ионако илегално – поручио је Додик Шмиту.

Подијели: