Марфи јавно заговара отимање имовине Српској

15.10.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да БиХ није држава зато што нема имовину и неће је ни имати јер представници Српске никада неће гласати за то, што нервира америчког амбасадора Мајкла Марфија, који јавно заговара да Српској имовина буде отета.

Додик је нагласио да у Српској по питању имовине постоји апсолутно јединство, а да се Марфи лажно представља да је добротворац за Српску, док јавно заговара да имовина Српске буде пренесена на ниво БиХ.

– Замислите колико морате бити безочни у лажима и покварени у карактеру да би поручили Србима у Републици Српској, у БиХ, да им желите добро, а са друге стране желите да им отмете имовину као основу постојања сваке државе, па и Републике Српске – изјавио је Додик Срни коментаришући одговорност дијела међународне заједнице за подгријавање кризе и проблеме у БиХ.

Додик је указао да је Марфи онај који покушава да наметне неке наративе и да говори о томе шта треба да ради Влада Федерације БиХ, шта треба да раде политичари.

– Чак је у посљедњим иступима 15 пута поменуо мене, помињући ме као, по њему главног кривца, зашто неке ствари не иду – рекао је Додик и оцијенио да умишљени Марфи, својим дјеловањем доприноси томе да САД омрзну свакоме ко овдје покушава да било шта ради.

Предсједник Српске је навео да Марфи својим интервјуима покушава да каже да заступа грађане.

– Нисам знао да он заступа грађане! Ако заступа грађане, онда предлажем да изађе на изборе у БиХ, па да видимо ко ће за њега гласати – рекао је Додик.

Он је подсјетио и да су Американци у неколико наврата срушили покушаје договарања на нивоу БиХ.

– Први је био онај око војне имовине. У Бањалуци је 9. марта 2013. постигнут договор политичких лидера око имовине. Амерички амбасадор и службеници из тог времена, а тад је био и Марфи тамо, су срушили тај договор – рекао је Додик.

Додик је напоменуо да Марфи и сада покушава да у генези оствари једну антисрпску, анти-Република Српска политику, и онда прича како се залаже за помоћ грађанима у БиХ.

– Тиме крши и Устав БиХ, јер у Уставу пише да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа. Али, ето, он је нашао за сходно да објашњава какви би компромиси требало да буду – рекао је Додик.

Он је подсјетио да је слушао изасланика САД за Балкан Габријела Ескобара како каже да га не занима Устав БиХ, него хоће ли политичари поступати по њиховим правилима или не.

– Кад сам рекао да нећу, он је рекао “добићете санкције”, које сам и добио – рекао је Додик.

Додик је упозорио да се у оваквим околностима храбре муслимани и они не желе никакав компромис.

– Они сматрају да је коначно рјешење да се заврши оно што су им Американци обећали у Дејтону – да ће у миру разградити Републику Српску и направити њима унитарну земљу – рекао је Додик и навео да су постојали бројни покушаји тога, попут питања реформе полиције, коју је он одбио.

Предсједник Републике рекао је да све што је у протеклих 30 година било негативно према Републици Српској дошло од Американаца.

– Прије тога су нам бацали осиромашени уранијум, са причом о томе како спроводе неку мисију. Сматрају да смо ми глупи и да не разумијемо шта је милосрдни анђео, па смо требали да добијемо по глави становника неколико тона осиромашеног уранијума. Е, то је америчка политика овдје. И ми сад требамо да на такву политику ћутимо, да правимо “компромис” јер је компромис само оно како Американци мисле да треба да буде – рекао је Додик.

Додик сматра да је Марфи стално понавља лажи.

– САД, откад постоји БиХ и дипломатски односи, нису имале горег и неспособнијег амбасадора у БиХ. То кажу чак и његове колеге с којима сам имао прилику да причам у Сарајеву посљедњих година, који кажу да им се попео на врх главе и да једва чекају да оде одавде. А, тек колико се нама попео! – рекао је Додик.

Америчка политика у региону је антисрпска, а у БиХ промашај

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је америчка политика у региону антисрпска, а у БиХ промашај.

Додик је истакао да се свијет очигледно мијења, а ароганција САД је превршила мјеру.

– Њихова политика овдје је потпуно антисрпска – против српских држава и Републике Српске и Србије – рекао је Додик.

Додик је нагласио да је геополитичка ситуација битно угрожена чињеницом опадања америчке моћи и америчког немирења због губитка те моћи.

– Понашају се као дрогирани боксер који замахује, па гдје удари. Требало би, наравно, покушати избјећи те њихове ударце – нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, америчка политика у БиХ је политика промашаја јер је довела до неспособности БиХ да она опстане.

– Америчка ароганција која се огледа у наметању политика у БиХ није прихватљива ни за кога овдје, чак ни за муслимане, иако они мисле да су Американци њима сада добродошли да се као обрачунају са Српском – истакао је Додик.

Према његовим ријечима, америчком амбасадору у БиХ Мајклу Марфију су “пуна уста” како он није против Срба, како је он за грађане, како код њега не постоје Срби, Србија и Српска, него постоје грађани “који су њему сервилни”, као да је он биран од грађана да изражава њихову вољу, а домаће власти овдје као неки полтрони треба да прате шта ће он да смисли ујутро и да се тако понашају.

АМЕРИКА ЈЕ СПОНЗОРИСАЛА “ОЛУЈУ”

Додик је рекао да је амерички амбасадор Питер Галбрајт етнички очистио Хрватску од Срба у акцији “Олуја” коју су спонзорисале и подржале САД.

– Очистили су читав један народ са његових историјских простора зато што су неки арогантни амерички службеници из тог времена сматрали да то треба урадити.

Они су непријатељи и тај народ су избацили из Хрватске зато што је злочиначку акцију “Олуја” спонзорисала Америка. То данас сви знају. Данас тамо нема више Срба или их је сасвим мали број. Галбрајт је учинио свој посао у Хрватској – нагласио је Додик.

АМЕРИКА ЈЕ ПОДРЖАЛА ОТЦЈЕПЉЕЊЕ КОСОВА

Додик је рекао да су они одвојили Косово од Србије и тврде да имају право да подрже Косово.

– /Изасланик САД за Балкан/ Габријел Ескобар прича у Конгресу како све што чини чини зато да помогне властима у Приштини, а онда дође у Београд и као нешто он покушава да натјера Србију… – рекао је Додик.

Он је истакао да је Америка подржала отцјепљење Косова, срушила Резолуцију 1244, те срушила Кумановски и Бриселски споразум.

– Та иста Америка све што чини – чини против Србије и српског народа на Косову и Метохији. И онда нама овдје кажу како је њихова политика на добробит српског народа – рекао је Додик.

АМЕРИКА СПРЕЧАВА ИЗБОР ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ У КОЈУ БИ УШЛИ ПРЕДСТАВНИЦИ СРБА

Он је рекао да у Црној Гори Америка директно спречава избор владе у коју би ушли политички и званични представници српског народа.

– Тридесет одсто народа у Црној Гори се изјашњавају као Срби. Шта мислите да ми овдје у Републици Српској кажемо да не могу да учествују Бошњаци у Влади Српске само зато што нам политички не одговарају? Како би се у том случају понашале САД – рекао је Додик.

ГРЕШКА СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА У БиХ

Додик је нагласио да је та иста Аемерика погријешила када је направила Дејтонски споразум јер је покушала да направи нешто што је неспојиво.

Он је истакао да је то била озбиљна међународна геостратешка грешка јер је БиХ требало да буде подијељена.

Онда сада, додао је он, они иду још даље, па најгори амерички амбасадор у БиХ икад каже да имовина у БиХ припада заједничким институцијама.

– То је антидејтонски и антиуставно и није тема разговора – изричит је Додик.

Он је рекао да ово све говори да би указао на то како се Американви мијешају у унутрашње ствари других зеаља и како намећу кризне ситуације.

– Тако је и овај проблем око Израела. Тамо је, нажалост, погинуо значајан број невиних људи. Неприхватљива је и недопустива погибија цивила, невиних и младих људи. То цивилизација мора да осуди. Наравно да Израел има право да се брани и да је то је био велики ударац за Израел. У нападу Хамаса убијено је преко хиљаду људи, младих, на спавању, што је недопустиво, али су једнако потресне сцене дјеце у Гази изложене стравичним ратним дешавањима. У сваком случају, коју год балегу подигнете, испод ње су САД. Било да је у Украјини или на Блиском истоку или код нас у околини или непосредно са нама – нагласио је Додик за Срну.

Предсједник Српске је рекао да су САД страна у сукобу у Украјини и због овога што се дешава са америчким предсједником Џоом Бајденом и очигледном корупцијом у вези са новцем који је добијао он и његова породица.

– Он је морао да брани своје прљаве послове у Украјини и зато је и дошло до свега овога. Да би то одбранио, њихова политика је била да се НАТО мора поставити у Украјину, без обзира што је Русија све то вријеме тражила гаранције да неће ући у Украјину. Русија није оспоравала Украјину него то да НАТО може да дође у позицију да се стационира у Украјину, што је била пријетња опстанку руској држави – навео је Додик.

Он је указао да Срби не треба да се склањају него морају да прихвате изазове борбе и побиједе и против снажног противника каква је америчка политика одражена у Марфију, подсјетивши да за вријеме америчког предсједника Доналда Трампа та политика није била тако ригидна према БиХ.

– Е сад тај Марфи на најгори могући начин показује да БиХ не може да функционише и, на неки начин, ћу му на крају морати бити захвалан што је покренуо овај процес. У овим геополитичким околности многи би се склонили, али и ми смо жртве такве неоколонијалне политике – рекао је Додик.

Он је подсјетио на Кристијана Шмита кога су послали у БиХ иако га није именовао Савјет безбједности УН и још намеће законе према којима предсједник Републике треба да иде у суд и објашњава нешто што је цивилизација давно разријешила.

Додик ја истакао да то нису радили ни колонијални управници и да у посљедњих 100 година није позната оваква ситуација да је неизабрани странац могао да неметне пропис које неко мора да поштује, а да има домаћих људи, као што су у БиХ муслимани, да то процесуирају.

– Онда кажу зашто БиХ не може? Па, не може, наравно. Док год у БиХ муслимани буду полтрони Марфија и таквих недовршених типова, они ће само изгубити. Изгубиће БиХ дефинитивно – поручио је Додик.

Подијели: