Наша освета је сјећање на страдале Србе

02.09.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је на обиљежавању 82 године од злочина над Србима у Гаравицама код Бихаћа да је 15.000 Срба побијено јер су били православне вјере, да су их убијале њихове комшије, муслимани и Хрвати, те поручио да је највећа освета – сјећање и постојање Републике Српске.

– Касније су ти исти постали важни представници у бившој држави. Због тога је и запуштено и оскрнављено спомен-обиљежје – рекао је Додик.

Он је у обраћању нагласио да је у Гаравицама страдало више Срба него Бошњака у Сребреници, али да и то није довољно да овај дан прође без провокације.

– Данас су овдје поједини, који све снимају и шаљу на портале, да би се могли иживљавати. Данас у овом мјесту Срба нема, и то довољно говори о намјерама према Србима – истакао је Додик.

Указао је да у Гаравицама нема представника међународне заједнице, али ни представника локалних власти да искажу поштовање према жртвама.

– Покушавамо да добијемо сагласност да нешто изградимо овдје, али не можемо. Остаћемо посвећени овом мјесту и покушаћемо са нашом Црквом изградити спомен-капелу са именима свих жртава – нагласио је Додик.

Истакао је да се о овом злочину није знало и није се учило у бившој држави.

 

– Тако је и у Броду на Дрини. И данас има оних који мисле да је то тако требало. Нећемо више дозволити ударац на нашу земљу и наша права – рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске је поновио да граница у БиХ постоји и да су јасне надлежности.

– Боли ме као припадника српског народа што овдје нема достојанственог обиљежја за страдале Србе. Муслимани и Хрвати достојанствено обиљежавају страдања. Увијек ће тако бити, а ми ћемо у Федерацији како можемо – поручио је Додик.

Подијели: