Највећа пријетња БиХ одлуке Уставног суда и неодговорне изјаве дијела странаца

29.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да и посљедња реакција Стејт департмента повреда суверенитета БиХ, за чији се интегритет и суверенитет САД само декларативно залажу.

– Питање функционисања Уставног суда БиХ је унутрашње питање БиХ, дефинисано Уставом, који је грубо прекршен од суда задуженог да штити уставност – рекао је Додик упитан да прокоментарише саопштење Стејт департмента у којем наводе да се “законом који је усвојила Народна скупштина Републике Српске крши Устав БиХ”, те да, како сматрају, пркошење Уставном суду пријети не само владавини права него и стабилности, сигурности и просперитету БиХ.

Додик је истакао да је амерички амбасадор у Сарајеву својим, готово дневним изјавама већ довољно покварио атмосферу обновљеног дијалога у БиХ.

– Умјесто да у пракси проводе оно за шта се само декларативно залажу, САД паушалним оцјенама у стереотипним саопштењима, попут овог данас из Стејт департмента, само доприносе погоршању политичке климе у БиХ – указао је предсједник Српске за Срну.

Он је поручио да Република Српска остаје чврсто привржена очувању Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ, који је нападнут од Уставног суда БиХ.

– Тренутно највећа пријетња суверенитету и интегритету БиХ су противуставне одлуке Уставног суда БиХ и неодговорне изјаве од дијела међународних актера. Умјесто суочавања са проблемом, његује се пракса забијања главе у пијесак и лова на вјештице. То је пракса која скоро 30 година не даје резултате. Вријеме је да ми у БиХ озбиљно сједнемо за сто и тражимо рјешење. САД би могле да врате амбасадора кући и то би био први сигуран знак добре воље. Иначе ћемо их сматрати одговорним за ситуацију у БиХ – поручио је Додик.

Стејт депармент се данас поводом Закона усвојеног у НСРС огласио саопштењем.

Подијели: