“Најрадије бих да, чим се пружи прилика, Српска изађе из БиХ”

24.12.2023.

Муслимани мисле да су они власници читаве БиХ. Мораћемо их некако пробудити из тог сна, да виде да није. Ми не вјерујемо у БиХ. Ми не волимо БиХ. Ово је наше морање, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Најрадије бих да чим се пружи прилика Република Српска изађе из БиХ. Нећемо рат, нећемо сукобе, не треба да падне ниједан људски живот за политичке идеје, али рационално, реално, животно не можете да живите у БиХ – каже Додик у интервјуу за портал Banjaluka.net.

Интервју преносимо у цијелости.

Да ли је дошло вријеме за независну Српску?

– Мислим да је дошло.

Јесте ли сад оптимистични или песимистични у том погледу?

– Да нисам оптимистичан, не бих ово радио. Имате политичара који у Републици Спрској политику цијене по личном комодитету, па су онда кренули, као, Милорад Додик овако, онако, криминалац, нема шта ми нису приписивали, мени, мојој породици. Они су радили пет финансијских истрага против мене и моје породице и ништа нису нашли. Наравно, неће да објаве.

У сваком случају нису ништа нашли. Да јесу било шта, не бих ја сједио сада овдје. Геополитичке околоности битно су се промијениле, то је тачно. Република Српска никад није имала већи број пријатеља, а ту говорим о онима који су спремни да кажу да су пријатељи Републике Српске, као што то каже /премијер Мађарксе/ Виктор Орбан. Онда кажу: “А, то је само Орбан”. Није само Орбан, ево ту је и /предсједник Русије Владимир/ Путин. Шта хоћете више, ова мала република од милион људи има Русију, има Мађарску, има разумијевање Словачке, има Србију, имамо разумијевање, вјерујем, од Кине, имамо значајно разумијевање политичких структура у самој Европи. Кад смо имали више?

Онда ће ови из ПДП-а рећи – Додик изолован, а они нису?! Ја сам поносан на достигнућа да нам је пријатељ Орбан. Поносан сам на то што имам добре политичке и сваке друге контакте и са садашњим премијером Словачке Робертом Фицом и вјерујем да он има додатно разумијевање за наш положај. Очекујем да ћемо се брзо срести. Они нешто говоре Бјелорусија неки синоним. Отиђите у Бјелорусију, то је сређена земља, чиста, уредна, људи имају стабилне плате. Био сам тамо. Каква прича о Бјелорусији као о неком мрачном тунелу, то је озбиљна земља.

Они нама хоће да “увале” неке Холанђане, разне “педере” и остале који би требало нама овдје да одређују неке своје вриједности и да нам кажу како не постоји мама – жена и отац – мушкарац, него да постоји један родитељ и други родитељ и да дијете у својој 15. години одлучи да ли је мушко или женско, без обзира на то шта је природно. Ја се јежим на то. Против тога сам. Нама не треба подршка тих.

Треба нам подршка традиционалних земаља. Зна се ко су традиционалне земље, Кина, Русија, Мађарска, Србија, Словачка и многе друге земље. Мислим да смо успјели да направимо добар однос и са Ердоганом, предсједником Турске, и да у том погледу имамо разумијевање. Имамо добро разумијевање и са руководством Хрватске, као и са предсједником Милановићем. И са Пленковићем никад нисмо имали неки ниво неразумијевања. Ми смо градили Републику Српску да не буде ником спорна. Кад сте чули Хрвате да су на неком нивоу горе у ЕУ нешто лоше рекли о Републици Српској?

А да ли би им била спорна да је независна?

– Па, биће им спорна, али неће они о томе одлучивати. Наравно да ће им бити спорна. Временом ће се навикнути на то.

Коме не би била спорна?

– Муслимани мисле да су они власници читаве БиХ. Мораћемо их некако пробудити из тог сна, да виде да није. Ми не вјерујемо у БиХ. Ми не волимо БиХ. Ово је наше морање. Најрадије бих да, чим се пружи прилика, Република Српска изађе из БиХ. Нећемо рат, нећемо сукобе, не треба да падне ниједан људски живот за политичке идеје, али рационално, реално, животно не можете да живите у БиХ.

Да није странаца, ми бисмо то давно урадили. Они имају арсенал разних пријетњи којима то чине. Ја не желим никог да изложим томе.

Не желим народ да изложим било каквој дестабилизацији и зато упорно говорим да је једино рјешење за српски народ овдје независна Република Српска.

А онда чујете ове који говоре: “А то је Додик говорио и прије пет година”. Наравно да ћу говорити, можда ћу говорити још неколико година, али ће се то десити, за разлику од вас који то никад нисте рекли. Први пут кад сам рекао да ће Република Српска донијети Закон о референдуму то је било 2005. или 2006. године, позван сам директно из Стејт департмента да ми кажу да прекидају са мном било какву врсту разговора. Рекао сам им ок, ви сте тако изабрали, не ја. И јесмо донијели Закон о референдуму, ко данас спори наше право на Закон о референдуму, полако, корак по корак.

Не успијевамо да урадимо све што желимо, али успијевамо да урадимо оно што је потребно на нивоу БиХ. Доносићемо неке мјере које трају годину-двије, не улазимо ни у једно системско рјешење док не постоји договор. Дајте нам уставну БиХ остајемо, у овој БиХ сигурно нећемо остати. Чекамо тренутак да одемо из ње.

Због Кристијана Шмита нашли сте се пред Судом БиХ. Како коментаришете контрадикторност ако погледамо да рочиште није одгођено с обзиром на захтјев одбране, а тужиоци тај дан нису били спремни за уводну ријеч?

– То говори да је то све тамо склепано на начин да спроводи нечију политичку вољу, а не право. Немате земље у свијету у којој се кривично дјело може прописати одлуком. То је само могуће законом урадити, а они онда кажу доносимо одлуку о проглашењу закона. Шта то значи, каква је то муљажа? Оно што је поразно, ми треба с таквима да живимо. Постоје тужиоци, правници, судије који сматрају да је то у реду.

Устав БиХ каже да законодавне активности једино има Парламентарна скупштина БиХ на нивоу БиХ, нема ни високог ни ниског представника који би могао да буде чак предлагач тако нечега. Не може. Тачно пише ко може бити предлагач. И онда ти правници из Сарајева мисле да су они свјетска елита, мисле да су недодирљиви, да поштују странце, а нема везе шта чине према локалним људима и хоће да их ти локални људи поштују. Ко ће то поштовати? Тамо нема ни “љ” од људи.

Нека сматрају да сам их увриједио, они су мене увриједили чињеницом да је све срушено. Ишао сам у школу у којој сам учио како се доноси закон и да нам послије неколико година дође неки странац који није изабран, нема мандат и не може то да уради, а и да може као одлуком да мијења закон, има ли то игдје?

Разумијем да закон може да живи ако има сила иза њега, али која сила, Америка? Погледајте шта се код њих ради. Сад одједном Трамп се у некој држави не може кандидовати. Стално су нам говорили Америка је примјер демократије. Онда дођете овдје и кажете може овај да донесе одлуку.

Кажу Додик није признао Суд, али иде на то, идем да покажем како је то све накарадно направљено и успијевамо у томе. Користићемо своја права која не могу игнорисати као што сте видјели прошли пут. Кажу Ћосић је тужилац беспрекоран, он је неупитан, а онда сазнате да није положио правосудни испит и да је путем неке лобистичке структуре у Сарајеву ушао ту и био тужилац, судија, да је као судија судио судији Суда БиХ за примање новца, а Суд БиХ није прихватио да суди свом судији.

Пуни су лоповлука, ухапсили су и предсједника суда, Кајмаковићеву, то је све лопов до лопова. Не можеш да гледаш више све то и они сада покушавају да задовоље јавно мњење и ту страст у Сарајеву и да доведу Додика тамо. Мало сутра ћете Додику пресудити.

Какав је Ваш став у погледу исхода тог судског процеса?

– Да је правде, права, правичности, да молер на Правном факултету о томе одлучује, тај процес не би ни постојао, јер нема законског и уставног основа, а пошто су одлучили да то гурају само муслимани и пошто је муслиман судија за претходни поступак, муслиман тужилац, муслиман сада судија, пошто су сви записничари тамо и помоћно особље муслимани, питај Бога на шта ће они то изгурати, али видјећемо.

Одбрана је више пута помињала да је исход већ познат унапријед.

– Некако ми се учинило да је онај судија бар у неугодној ситуацији. Ако имате бар имало људскости и професионалности у себи, ићи против основних вриједности по којима сте живјели, по којима сте се школовали, на крају човјек одлази у пензију. Можда не требамо искључити могућност да буде прави објективни судија и да каже да од тога нема ништа, као што и нема, али имајући у виду гдје живи и колико се врши притисак на њега, треба очекивати. Мени је сасвим свеједно. Мени је важно да имам свој шоу тамо и користићу га максимално.

Рекли ста да су странци проблем и препрека када говоримо о независности Републике Српске, странци су препрека и када говоримо о сарадњи партнера на нивоу БиХ. Углавном су то странци у Уставном суду БиХ, то су некако спорна питања. Како оцјењујете досадашњу сарадњу с партнерима на нивоу БиХ? Владао је негдје у почетку неки оптимизам када је умјесто СДА дошла “тројка”.

– То су људи који су задужени за пропаганду ширили оптимизам. Не можете живјети у БиХ на нивоу заједничких органа и имати оптимизам. То је глупост. Нема тога. То се не може имати и то говори о томе колико је БиХ неспособна. Ми смо имали неколико важних ствари које је требало да урадимо. Неке ствари треба разумјети сада. Дакле, /Осман Мехмедагић/ Осмица, који је био шеф Обавјештајне службе, они су, не само ово што причају о Суду, они су то проширили и на руководство Републике Српске, на све људе. Главну мету, крст на чело, ставили су Републици Српској, нама који смо овдје.

Сјећате се /бившег министра Драгана/ Мектића, сваки дан је била прича Милорад Додик лопов, криминалац. На крају његов шеф кабинета заврши у притвору за дјела криминала зато што је помагао мафији која се бави продајом дроге. Нјегова породица живи у Трну, његов отац је частан, знам га, а син му је сад појам за богатство. Појављује се, купује некретнине, фабрике по Лакташима, станове у Бањалуци. Правосуђе то не одузима, а стечено је из кривичног дјела.

Они су били увезани с Осмицом и с тим предсједником Суда и стално су измишљали причу о оној икони. Држе и причу о некретнини у Београду, па ту испаде да има 100.000 квадрата, а то чак и није вила, него дуплекс, један дио је у мом власништву, а други није и то никад нисам ни крио. Они то ни дан-данас не рјешавају, него држе отвореним у нади да ће нешто учинити. Ако имате нешто, зашто то нисте процесуирали?

Кренули смо у то веома свјесно, не опет из личних разлога, али да Републици Српској скинемо терет који је направио ПДП дозвољавајући Осмици да промијени интерна правила рада Обавјештајне службе и наметне ту службу као одлучујућу у БиХ. И данас кад дођеш под тим правилима које је Осмица наметнуо не може ниједна фирма из Републике Српске да се кандидује за неки посао у Федерацији, а да ОБА не да сагласност. Ако нема сагласности, нећеш ни добити тај посао.

То је потпуно једна злоупотреба и зато се све ово дешава. Рекли смо у реду, пошто с Бакиром Изетбеговићем није могао да се промијени тај Осмица, он је четири године пресједио у мандату који није имао зато што СДА није хтјела да рјешава то питање. Сад смо то питање ријешили и отворили многа питања. Ова питања која гледамо по Сарајеву резултат су тог рада.

Стално смо тврдили да постоји тужилачко-судска обавјештајна мафија у Сарајеву. Стално смо говорили. Сад неће нико да нам каже – хвала, то сте говорили прије 10 година. Сада тамо хапсе све редом и опет сарајевска чаршија ради да се неки не ухапсе. А има људи из Бањалуке који су били сервилни према Осмици. Замислите да је тај Осмица овдје на неком од тих факултета добио лажну диплому. Они су толико били јаки да суд чак неће ни да пресуди. Како је могуће да ви образујете младе људе и да дајете лажне дипломе. Ко вјерује у то? Ми смо суспендовали тај факултет, дошли смо у позицију да Суд то врати.

Највећа мафија данас и подршка мафији долази из дијела правосуђа, тужилаштва, судова на свим нивоима. То је одметнута структура коју странци користе да би се обрачунавали на нашем простору из политичких разлога са другима. То је тако и у Бањалуци, и у Сарајеву, и у Тужилаштву БиХ и у Суду БиХ.

Значи ли то да су се ствари негдје са садашњом гарнитуром помјериле са мртве тачке, постоје ли индиције да БиХ са садашњом гарнитуром на власти на нивоу БиХ профункционише?

– Не. БиХ када би сви Срби заспали на стогодишњи сан, не би профункционисала сама од себе. Муслимани не могу да направе државу, они то не знају. Само достојни људи као Срби могу да направе државу и ми ћемо показати како се то ради.

Што се тиче пута ка ЕУ БиХ, зашто сматрате да је сада интерес ЕУ да се шири на исток с обзиром на статус преговарача за Украјину и Молдавију, а не за БиХ иако је БиХ прошле године добила статус кандидата?

– Наравно да је позната западна теорија о томе како треба владати истоком. Још је Бизмарк говорио о томе како треба владати Украјином да би се владало Русијом, а касније је Брежински, који је био идеолог Стејт департмента, говорио о томе како Русију треба распарчати у пет земаља, држати чврсто контролу над Украјином и тек тада можете да овладате ресурсима које има исток, односно Русија. И то је познато.

Европа је очигледно закаснила. Све што је могла лоше да уради у овом сукобу који се води између Украјине и Русије, она је урадила. У значајној мјери оскрнавила своје привредне могућности. Јефтинији извори енергије више не постоје у Европи, потпуно су енергетски зависни од Америке. Хвале се како су попунили своје резерве, али не желе да кажу да те резерве плаћају дупло скупље и да то уништава конкурентност на глобалном нивоу саме Европе.

Европа данас нема ниједног важног лидера који би могао да каже па он је јак, као Путин, /предсједник Кине Си/ Ђинпинг, без обзира на све, и /амерички предсједник Џозеф/ Бајден. Дакле, нема /бивше њемачке канцеларке Ангеле/ Меркел, има све неке политичаре у покушају. ЕУ нема ни Устав, то је нека флуидна заједница коју се гура, па гдје стигне. ЕУ нема гас, нафту, руде, нема радне снаге, прихвата мигранте који урушавају социјалну структуру друштва и чине веома незадовољним једну структуру оних домицилних Нијемаца, Аустријанаца, који се боје како ће то изгледати за 10, 20 година.

Све што су могли – промашили су. Од позива Меркелове да дођу мигранти, кад су људи упозоравали немојте то да радите, онда су улазили у санкције. Сада кад кажу Република Српска, нећемо ми мигранте итд. Видите како се боримо с тим. То се не дешава само од себе, то је потпуно организована активност да се не дозволи стационирање миграната у Републици Српској. Они нису ни дошли због Републике Српске, него су кренули у Њемачку, па нек их Њемачка прими. Зашто бисмо се ми бавили тиме.

Дакле, та Европа коју смо знали прије 10 година уопште не постоји. Она је потпуно изгубљена и промијењена. Та Европа је пуна вриједности које немају ништа, они су то назвали људским правима. Ми не дијелимо те вриједности са ЛГБТ, не дијелимо те вриједности. Зашто нас ту гурате? Ми смо традиционално друштво. Какав пут у Европу, коју Европу? Како ће се звати онда кад се буде бјежало из ЕУ, пут ка… Мислим да ће се брзо то десити.

Подијели: