“На крају процеса који водите против мене испашћете лузери”

06.01.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да неће прихватити евентуалну пресуду Суда БиХ којом би му било забрањено политичко дјеловање, али да мисли да ће се политички односи у БиХ прије тога рашчистити.

– Треба уочити да тај процес још није ни почео, нити мислим да ће ускоро почети. Кажу да ми одуговлачимо, ја их питам: `Зашто ви журите. Шта вам смета ако долазим редовно у суд, имате неке примједбе?` Очекивали сте да Додик дође у судницу, ето сад уживајте. А на крају нећете уживати, испашћете лузери – рекао је Додик за Глас Српске.

Он је истакао да њихов менталитет да тако рјешавају државне ствари неће проћи.

– Не прави се држава на тај начин. Зар мислите да ће се нешто промијенити ако склоните Додика? То само говори колико сте глупи. Ништа се неће промијенити – рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Одговарајући на питање шта је циљ судског процеса против њега, Додик је рекао да никад није идентификовао себе са Српском и да је веома свјестан своје улоге и чињенице да је ту док добија подршку народа.

– Наравно да ћу се трудити да је добијам и даље, али једног дана то неће бити више могуће и то ће бити логично. Неки мисле да ће срушити Српску или СНСД ако нема Додика. Међутим није лако разбити једну структуру добрих људи, без обзира на то што и код нас има битанги. Али, већина људи у СНСД-у је оријентисана патриотски – рекао је Додик.

Он је истакао да је потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић веома способна да сутра гура причу о БиХ у ЕУ, па да вјероватно буде и кандидат за комесара у Бриселу, али да то њој никад није пало на памет.

– У Сарајеву је на снази заблуда да све мора да буде завршено на кажњавању Срба – рекао је Додик.

Када је ријеч о Уставном суду БиХ, Додик је рекао да Уставни суд БиХ формално правно не постоји након што је из те институције отишао и други српски судија.

– Није попуњен како је предвиђено – рекао је Додик и додао да српске судије неће бити именоване у Уставни суд БиХ све док не буде постигнут договоро о начину избора судија који би требало да замијене странце.

Он је навео да се у прошлој години ништа није промијенило у односу са федералним партнерима, те да о томе најбоље говори ситуација када је СДА предложила измјене Изборног закона, а “тројка” подржала, док су СНСД и ХДЗ БиХ који чине већину били против.

– Кад нешто треба урадити против Срба и Хрвата, муслимани ће се ујединити. Они ће то правдати овим или оним. У свакој нормалној земљи када се тако нешто деси, пало би партнерство. Та `тројка` је веома зависна од СДА која је несумњиво и даље политички огранак Исламске заједнице, а знамо како су се у прошлости кључни функционери у Сарајеву бирали онако како то нареде у џамији – рекао је Додик.

Подијели: