Никада нећемо престати да памтимо агресију НАТО-а, а стално ћемо да подсјећамо

08.09.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да агресија НАТО снага и њихов сулуди поход на Републику Српску у срцима свих њених грађана, као и сваког нормалног човјека буди само горчину и неопростиво и тужно сјећање на дане кад су Српској и њеним грађанима нанесени огромни и тешки губици.

– За тих 15-ак дана, од 30. августа до 14. септембра 1995. године, НАТО силници и злочинци бацили су на територији Републике Српске 1.026 бомби, међу којима је и 13 “томахавка”, а укупна тежина баченог експлозива износила је око 10.000 тона. У тој операцији, лицемјерног назива “Намјерна сила”, убијено је 46 српских војника и најмање седам цивила. Немилосрдно су бацали осиромашени уранијум по једној малој земљи и бројчано малом а уствари великом, пркосном и поносном народу којег ни ‘Намјерна сила’ није истријебила, иако им је то била очигледна намјера – нагласио је Додик.

У прилог овој тврдњи о њиховој “намјерној намјери”, рекао је Додик , говори и званични “разлог” за бомбардовање Републике Српске – гранатирање сарајевске пијаце Маркале 28. августа 1995. године, када је УНПРОФОР без иједног валидног доказа оптужио Војску Републике Српске.

Предсједник Српске је нагласио да је свака та бачена бомба на територији Републике Српске раздирала и срце и душу сваког Србина, али још више су бољели јауци српских мајки, очева, браће и сестара за својим најдражим које је “Намјерна сила” намјерно убијала.

Поводом обиљежавања 9. септембра – Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској, предсједник Републике је изјавио за да за овај злочин нико никада није одговарао, нико није рекао ни извините, нико никада није зажалио за страдалим у овој злочиначкој операцији и нико никада није рекао да је то злочин, један од највећих, ако не и највећи у 20. вијеку.

– Да ли иједан тај НАТО злочинац који је немилосрдно бацао осиромашени уранијум по овој српској земљи, по српској дјеци мирно спава, да ли има бар трунку савјести, части, образа? Да ли их прогањају наше жртве, да ли се сјете брата и сестра Раденка и Радмила Галинац који су страдали 9. септембра 1995. године када је бомба злочиначког НАТО пакта пала на њихово возило? Да ли су икад помислили како је њиховим родитељима, како је њиховој мајци Мирјани која је само 10, 15 дана раније сахранила сина Радована, припадника Војске Републике Српске!? Зато не смијемо, нећемо и не можемо престати да памтимо, као што нећемо престати ни да стално подсјећамо на овој монструозни напад. На то нас обавезују Раденко, Радмила, Радован, Мирјана – мајка херој и све иједна жртва НАТО бомбардовања. Сваког дана, а не само 9. септембра, кад год имамо прилику подсјећаћемо свјетске моћнике, тзв. борце за правду, на наше жртве које су убијали НАТО бомбама и осиромашеним уранијумом. Никада нећемо преестати да их питамо – зашто! Да ли само зато што смо Срби, зато што смо увијек били на страни мира, слободе, права и правде, зато што никада нисмо пристали да будемо слуге и страни послушници? – истакао је Додик за Срну.

Он је навео да су НАТО злочинци прије 28 година покушали својом “Намјерном силом” да убију Републику Српску, да убију сваког Србина, да затру и искоријене један народ, али нису успјели.

– Успјели су да убију недужне и беспомоћне људе, борце, цивиле, а до краја су убили право и правду и по ко зна који пут нам потврдили да за Србе и српске жртве правде нема. На врхунцу своје моћи жељели су да нам покажу да могу шта год хоће и да за своје злочине остану некажњени, али то не значи да своју силу могу увијек “сипати” из својих крвавих летјелица, а да неће бити казне и одговорности. Казна увијек стигне, прије или касније, али стигне – нагласио је Додик.

Предсједник Српске је рекао да данас када причају о НАТО интеграцијама треба само да им поручимо да се сјете шта су радили Републици Српској 1995. и Србији 1999. године.

– Никада нећемо бити дио тог савеза, сарадња може, али чланство никада. Зато данас сви у Републици Српској морамо да будемо што јединственији и сложнији, јер само тако можемо бити најјача брана пред разним изазовима и насртајима чији је једини циљ потпуно уништење и развлашћење Републике Српске, отимање њене имовине, а ако вам узму имовину, узели су Републику Српску. Њеним нестанком неће бити ни српског народа у БиХ и то морамо да имамо стално на уму. Морамо се држати заједно, заједно се борити за Републику Српску зарад свих наших предака који су дали своје животе за њено очување и слободу коју ми данас уживамо, али и због будућих покољења, за њихов мир и љепшу будућност у Републици Српској. Ми смо народ који добро зна шта је рат и зато толико цијенимо мир – истакао је предсједник Српске Милорад Додик.

У Републици Српској 9. септембра обиљежава се Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања, које су снаге НАТО савеза извршиле од 30. августа до 14. септембра 1995. године на територији Републике Српске.

Током НАТО операције “Намјерна сила” погинуло је 46, а рањено најмање 98 припадника Војске Републике Српске, те пет припадника радне обавезе, подаци су Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица.

У НАТО бомбардовању Републике Српске погинуло је најмање седам цивила, док је најмање 21 цивил рањен.

Снаге Алијансе су на територију Републике Српске бациле укупно 1.026 бомби, међу којима је 13 крстарећих ракета типа “томахавк”, док је укупна тежина баченог експлозива износила око 10.000 тона.

Званичан разлог за бомбардовање Републике Српске било је гранатирање сарајевске пијаце Маркале 28. августа 1995. године, када је УНПРОФОР без доказа одмах за то оптужио Војску Републике Српске.

Подијели: