Никад више људи на глобалној сцени који разумију позицију Српске

05.08.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да никада није било више људи на глобалној сцени који разумију позицију Српске у цјелости или имају разумијевања.

– Ми морамо да очувамо Републику Српску и за то нема цијене – рекао је Додик и додао да у Српској све функционише.

Он је указао да су америчке санкције званичницима Српске измислили у немоћи да нешто учине.

– Сви њихови напори да нам блокирају рачуне, да нам подметну разне смицалице да би се угрозила финансијска стабилност Српске, са наше стране ће бити анализира и на њих ће бити адекватно одговорено – додао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да ће Српска наћи и да већ има довољно савезника.

– Нисмо никада имали више људи на глобалној сцени који разумију позицију Српске у цјелости или имају разумијевања – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, то што Америка чини са Британијом ову врсту приступа, то још не значи да су они у праву.

– Дебело нису у праву. Тридесет година овдје праве смицалице и не могу да учине ништа. Једино им преостаје још да /амерички амбасадор Мајкл/ Марфи овакав какав је параноичан и осветољубив дигне амерички Централну обавјештајну службу /ЦИА/ и њихове тимове да овдје ликвидирају политичке представнике Српске. Ми ћемо ово све да издржимо и да идемо даље – додао је Додик.

Коментаришући јучерашње сапштење америчке Амбасаде у БиХ да санкције уведе званичницима Српске нису антисрпске и да су прије тога кажњени и Осман Мехмедагић и Маринко Чавара, Додик је рекао да је то чисто блефирање и да се ту најбоље види колико је амерички амбасадор Марфи грешан када је почео да се правда.

– Прије тога су држали тог Осмицу који није имао дипломе, два пута варао само зато што им је одговарао, а када је смијењен, онда су га казнили да би опрали своју прљаву савјест и просули прљаву воду. Ето шта они раде, али то могу да подвале неком другом – навео је Додик.

Предсједник Српске је истакао да није спреман да учини ништа што је штетно за српски народ.

Додик је рекао да Српске није урадила ништа антидејтонски и да не може да прихвати настојања да јој се редефинише и отме имовина.

– Српска није укинула Уставни суд БиХ, нити његова права у складу са Уставом, али оно што је декадентно, ми сматрамо да то треба ставити на сто и сматрамо да је то легална и легитимна политичка одлука – рекао је Додик.

Додик је рекао да је амерички амбасадор у БиХ све учинио да искомпликује ситуацију и да је дошао у позицију да пола БиХ, за коју се он залаже, не разговара са њим и да није добродошао.

– Сједињене Државе су велика земља и ми је поштујемо, али не поштујемо њеног лажљивог амбасадора – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Марфи је својим понашањем извргао руглу САД у БиХ.

– Према сарајевским политичким колоарима, он је омражен међу дипломатским кором и многи се у неформалним састанцима желе како је један од арогантијих америчких амбасадора у БиХ – рекао је Додик.

Он је истакао да Марфију аплаудира само “неколико хијена”, попут Денис Бећировића и других, у покушају само да Српској нанесу додатно зло.

– Марфи се лажно крије иза заштите људских права, а нелогично их злоупотребљава правећи матрицу да Република Српска крши Дејтон, а није примјетио да је Бећировић много пута до сада говорио да је Дејтонски споразум грешка и да треба вратити такозвану `Републику БиХ`. То по њему није кршење Дејтонског споразума и да на не реагује, јер му је он сарадник – рекао је Додик.

Додик је навео да инститицује Српске не желе да раде са Марфијем који, како каже, лаже и петља.

– Све што је Америка овдје радила је подвала Србима, и распад Југославије, бомбардовање у два наврата Српске и Србије. Јасно су говорили да желе да сруше Дејтон и направе другу БиХ, да су то обећали муслиманима. То знају муслимани, али знамо и ми. Ми не желимо да се то деси. Оскрнавили су наше право, али остало је још много тога што можемо да радимо – закључио је Додик.

Подијели: