Нису Срби гинули бранећи своју имовину да би је Шмит, Марфи и Бакир крчмили

13.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је питање имовине ријешено Дејтонским мировним споразумом и за Републику Српску је то завршена ствар.

На питање Срне да прокоментарише састанак наводних експерата о “државној имовини”, који је одржан у Амбасади САД у Сарајеву, Додик је истакао да су састанци самозваних експерата у америчкој aмбасади или згради гдје је некада била канцеларија високог представника по питању имовине брутално мијешање у унутрашња питања и де факто признање да је БиХ колонија.

– Нико није овластио нити тражио од америчке aмбасаде да се бави тим или неким другим унутрашњим питањем БиХ, а канцеларија високог представника је обезглављена и нелегална, јер је мјесто високог представника и даље упражњено и у међувремену није укинуто – рекао је Додик.

Он је нагласио да је беспризорно “да нас још обавјештавају како су нам узели новчанике и да се договарају колико наших пара ће да нам дају”.

– Никакав приједлог који о том питању дође са адреса које се непозвано и неовлаштено баве нашим унутрашњим питањима у Републици Српској неће бити разматран. Споразум којим је настала данашња БиХ питање имовине је ријешио 1995, а у оба ентитета и дистрикту Брчко спроведена приватизација државног капитала и сад се неко сјетио да питање имовине као није ријешено – рекао је Додик.

Он је оцијенио да се на овом питању најјасније види како дио међународне заједнице у БиХ производи кризе и онда се као спасиоци нуде да их ријеше, оптужујући успут легално биране политичаре за неспособност.

– Можда је питање имовине за америчког амбасадора тек начин да убије досаду у сарајевској котлини, међутим због тог питања ми смо имали грађански рат деведеситих година. Није Република Српска изгубила више од 20.000 својих најбољих синова који су бранили своје куће и имовину, да би јој земљу 30 година након рата крчмили Изетбеговић, Марфи или Шмит – поручио је Додик.

Подијели: