Одликовање епископу будимском Лукијану: СПЦ чува српски народ

19.08.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик уручио је данас епископу будимском Лукијану Орден Републике Српске на ленти за знатан допринос у ширењу православне религије, учвршћивању духовности, те пружању несебичне подршке своме народу гдје год се он налазио и у каквим год животним искушењима обитавао.

Предсједник Српске орден је уручио у Сентандреји, гдје је заједно са српским чланом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић и предсједником Србије Александром Вучићем присуствовао вечерњем богослужењу у Преображенској цркви, поводом обиљежавања крсне славе ове цркве.

Додик је епископу Лукијану и свештенству Српске православне цркве честитао празник и истакао да је њему и Цвијановићевој било важно да су данас у Сентандреји јер сматрају да оно што Црква и владика раде чува српску културу, српски народ, српско трајање и бивствовање.

– Увијек је лијепо када славимо и имамо прилику да се окупимо. И данас у Републици Српској пет локалних заједница прославља крсну славу, али ме је жеља да видим Његово преосвештенство владику Лукијана и будем овдје, довела на ово мјесто – рекао је Додик.

Он је честитао Вучићу Орден који је данас додијелио епископ Лукијан.

– Свједочим да је Вучић достојан да носи високо одликовање јер је то човјек који модернизује и подиже Србију, човјек који је препородио мниоге сегменте друштва у Србији и који је осигурао добре односе Мађарске и Србије, а тиме и Републике Српске што битно релаксира наше односе – рекао је Додик.

Додик је истакао да му је посебна част да је кум крсне славе Преображењске цркве.

Подијели: