Одликовање за све оне који су оставили траг у животу Српске

09.01.2024.

Одликујемо све оне који су оставили трага у животу Српске, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, током уручења одликовања заслужних личности и институција који су имали велику улогу у стварању и очувању Српске.

– Данас када славимо 9. јануар, ми се с поносом сјећамо и свих заслужних за њено битисање и постојање. Пажљиво сам пратио са својим сарадницима све активности и одлучили смо да одлукујемо оне који су оставили траг иза себе. Један од њих јесте и премијер Мађарске Виктор Орбан, који је одликовање прихватио са задовољством и примиће га лично негдје у фебруару  – истакао је Додик.

Међу одликованима су професор емеритус Ненад Кецмановић и српски академик Матија Бећковић.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Милорад Додик (@mdodik.official)

“Између осталих, одликовао сам и проф. др Даницу Грујичић, министaрку здравља Владе Републике Србије, Ранка Палачковића, главног техничара у Ургентном центру УКЦ Републике Српске, Гвоздану Ристић, медицинску сестру у ЈЗУ Болница Зворник, Здравку Јевтић, главну медицинску сестру ЈЗУ Болница Требиње, као и ученике основних школа побједнике на Републичком такмичењу”, навео је Додик.

Додик је нагласио да су сјене свих страдалих са нама.

– Нема ништа веће и светије него што су ти људи дали своје животе за слободу Републике Српске – додао је Додик.

Он је напоменуо да је значајан број људи који су Републици Српској помагали и усмјеравали је.

“Република Српска, која је створена 9. јануара, била је изложена многим тортурама и била је обезглављена чињеницом да су страни агресори и колонизатори политичко и војно руководство Српске утамничили и пресудили. Остали смо без вођа какви су Радован Караџић и Ратко Младић, Биљана Плавшић и Момчило Крајишник, као и свих који су лични и породични комодитет дали да би Српску водили у најтежим околностима”, подсјетио је Додик.

Предсједник Републике Српске каже да Српска никада неће заборавити допринос некадашњих званичника.

Додик је поручио да је Република Српска држава, ма ко шта рекао и зато мора да буде заснована на дјелима појединаца како би заједница била мотивисана за значајне подухвате.

Додик је поводом Дана Републике одликовао и умјетника Мирка Пајчина, познатијег као Баја Мали Книнџа.

Пјевач родољубних пјесама, одликован је Орденом Његоша првог реда.

Баја Мали Книнџа објавио је пјесму “Републико Српска”, поводом рођендана Српске.

Предсједник Српске је на крају додао: “Нека живе Република Српска, Србија, наш народ и сви одликовани”.

Подијели: