Одржати свесрпски сабор и поручити да Срби желе јединствену државу

27.10.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да Срби у овом вијеку треба да формирају јединствену државу коју чине Србија, Република Српска и Црна Гора.

Додик је оцијенио да треба направити велики свесрпски сабор на којем ће бити и Вучић и српски патријарх и људи из дијаспоре који нешто значе, са којег ће се поручити да је ово јединствен српски народ који хоће да буде у јединственој држави.

Он је навео да јединствену државу треба формирати демократским путем и политичким мјерама, а не ратом и оставити будућим генерацијама.

– Живимо у доба кад ће за неколико година или деценија морати да се направи нова конфигурација свијета, Срби ту не смију да буду затечени, већ сада треба да кажемо да у овом вијеку хоћемо јединствену државу коју чине Србија, Република Српска, ако буде таква демократска одлука, и Црна Гора – рекао је за Спутњик.

Он је додао да Срби немају намјеру да ратују, али немају намјеру ни да дозволе да неко гази по њима.

Додик је навео да зато подржава моћ коју је Србија изградила у посљедње вријеме – војну, политичку, економску, финансијску, наводећи да нико не може да оспори да је предсједник Србије Александар Вучић отворио Србију, поставио је на неко друго мјесто него што је била прије 10-15 година.

Он је истакао да Српска бранећи своју имовину, брани темеље свог постојања и поручио да се мора поштовати уставни поредак.

На питање гдје је та линија кад ће се рећи “доста, сад идемо на самосталност Републике Српске”, Додик је оцијенио да се Српска приближава тој линији.

Додик је навео да западњаци хоће да све персонализују и да одвоје њега од Републике Српске јер им смета синергија између тога што он води политику и онога што јесте Република Српска.

На питање да ли мисли да ће Србија у временима која долазе успјети да одбрани Косово и Метохију, Додик је одговорио да српска национална и државна политика морају остати посвећени овом питању.

– Вучић је то питање вратио на међународну сцену кроз процесе преговарања, али и кроз процес повлачења признања Косова од значајног броја земаља – додао је Додик.

Према његовим ријечима, једино је рјешење Република Српска, Србија и српски простори, Косово и Метохија, а и враћање Црне Горе српском националном бићу, јер она несумњиво ту припада.

– То је нешто што мора да буде уважавано као снажан српски национални интерес на овим просторима, а не да се игнорише до мјере да се отима и да су Срби криви зато што не прихватају властиту егзекуцију – нагласио је Додик.

Додик је истакао да је ријеч о двоструким аршинима то када Запад гура Косово и Метохију као независну државу и урушава територијални интегритет Србије, а не прихвата да се Република Српска стави у исти статус.

– То су њихове арогантне антисрпске националне политике: избацити Србе из Хрватске, у Словенији не могу да буду ни национална мањина, у Федерацији јадно живи још нешто мало старог становништва; Република Српска је ексцес, у Црној Гори не дају ни попис; у Сјеверној Македонији нам уништавају цркву. На Косову да не причам. Немате ниједан примјер гдје је Запад био реалан према српском националном статусу. Никада, нигдје – додао је Додик.

Додик је нагласио да је свијет у нереду, а да је Република Српска стабилна.

Подијели: