Посјета Медицинском факултету у Фочи

26.11.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик са патријархом српским Порфиријем посјетио је и Медицински факултет у Фочи. Студентима је поручио да ће власт Српске обезбиједити добре услове за учење и рад , а на њима је да преузму већу друштвену одговорност. Ускоро би требало да почне и изградња још једног блока Студентског дома у Фочи за шта је Влада Српске обезбиједила новчана средства.

Студенти Медицинског факултета у Фочи а ускоро и будући љекари почаствовани су посјетом патријарха српског Порфирија и предсједника Додика. Духовном посјетом и подршком крунисали су кажу, овогодишњи јубилеј, три деценције постојања и рада овог факултета.

– Велика је част да смо били у прилици да будемо домаћини. Чули смо јако важне ријечи за нас да се молитвом боримо за здраво тијело, да будемо у синергији духовној и тјелесној, као и да радимо на себи – рекао је Немања Митровић предсједник Савеза студената Медицинског факултета Фоча.

Фоча је посебан град по томе што је сједиште два факултета, Богословског и Медицинског, који припремају будуће кадрове да брину о здрављу душе и тијела, каже патријарх српски Порфирије. Након обиласка Медицинског факултета студентима је поручио да се моле за здрав дух и тијело.

– Они који воде Републику Српску као ријетко када у историји српског народа брину о његовој духовности, да нема мјеста гдје нису учествовали у изградњи храмова и да послије Немањића не зна да ли постоји период у којем је толико светиња – поручио је патријарх Порфирије.

Студентима је подршку пружио и предсједник Републике Српске Милорад Додик. Обилазећи факултет истакао је да је поносан што је био посланик у Народној скупштини Српске која је прије 30 година донијела одлуку да у Фочи буде формиран Медицински факултет. Студентима је зажелио успјех и поручио да осим уже специјализације за коју се школују треба да буду и друштвено одговорни.

– Желим вам успјешно школовање,успјешне животе и каријере. Наравно школујете се за један од најплеменитијих послова и ово што је Његова светост рекла молитва, посвећеност и борба за људе и друштво јер самим тим што се школујете морате да преузмете и ширу одговорност – рекао је Додик.

 

Подијели: