Предложићу декларацију о суверености БиХ

24.09.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да ће предложити декларацију о суверености БиХ, а то значи да нема високог представника, да нема страних судија у Уставном суду БиХ.

– Предложићу да донесемо декларацију о суверености БиХ, да се донесе на парламенту БиХ. Ако хоћете суверену БиХ, ако нећете, онда признајте да сте полтрони, да сте поданици, да нисте суверени – изјавио је Додик у Мостару и истакао да у Федерацији БиХ стално причају о територијалном интегритету и суверености.

Он је навео да неки желе да БиХ остане само бошњачка и ничија више, али да се свијет промијенио и да нема више оне страховите моћи САД који телефоном рјешавају ствари.

Додик је рекао да је ситуација у БиХ лоша само зато што има таквих као што је актуелни амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи, који се мијешају у унутрашња питања БиХ.

– Амерички амбасадор је умишљен, препотентан, мисли да је он овдје неки месија, да он нама говори шта треба да радимо, овдје усложњава проблеме у БиХ. Највећи проблем, усложњавања проблема у БиХ, направио је Марфи, који покушава да прикаже црном ситуацију. Она није таква, она је лоша само зато што има таквих као што је он, који се мијешају у унутрашња питања овдје у БиХ. Свијет више није исти, морамо то да схватимо, нема више оне моћи САД, није то више снага те врсте, то није било добро – навео је Додик.

Он је додао да све ово мора бити стављено на дневни ред политичких форума, ако се нешто жели урадити у БиХ.

– А не овако, дође Кристијан Шмит, па намјести закон, па нешто одговара Хрватима, па Хрвати нешто презадовољни, док нису схватили да сутра, ако се примијене та правила која је Шмит наметнуо, а случајно се муслимани удруже до мјере да нема између њих свађе, онда нема ниједног Хрвата у структурама власти. Ето шта је он њима урадио – указао је Додик.

Он је рекао да су Бошњаци покушали са неким немирима док нису схватили да ипак могу да дохакају Хрватима на сљедећим изборима.

– Нажалост, тако нешто ће се и десити, али онда БиХ нема, напросто је нема. Ја се залажем за то да ми предуприједимо. Хоћете БиХ – ја сам спреман да је прихватим онаквом каква је у Дејтонском мировном споразуму. БиХ са лажним Шмитом и са Марфијем нема никакве шансе. Да ли ће то Бошњаци схватити, то је друго питање. Ми смо схватили – нагласио је Додик.

Он је рекао да је послије свих оптужби које је могао да чује из ФБиХ у вези са иконом коју је поклонио министру иностраних послова Руске Федерације Сергеју Лаврову, обустављена истрага у том предмету јер нема доказа.

– Каква је држава која на тај начин може да функционише? Наравно да не може. Ако хоћете да правимо државу, онда треба бити озбиљан, а озбиљност је могућа ако се заснива на Уставу, а не на таквим будалаштинама – поручио је Додик.

Он је указао и да сада одједном, ако се не поштује лик и дјело лажног Кристијана Шмита, ако се не смијеш кад га видиш, ако не клекнеш кад он нешто каже, идеш у затвор пет година.

– Видјећемо ко ће отићи. Прије ће отићи лажни Шмит из БиХ него ја у затвор – поручио је Додик.

Он је нагласио да сви знају да Шмит није легитимно изабран високи представник због чега га Република Српска од почетка не признаје, те да се у посљедње вријеме веома јасно извлачи линија Шмитове подршке фашистичким структурама из Другог свјетског рата.

– Он /Шмит/ је као министар одбране покушао да рехабилитује једног од људи у ваздухопловству и због тога имао проблема у Њемачкој. А онда нама дође овдје да прича. У било ком својству је неприхватљиво да он прича. Боље је да ћути и да нестане, напросто зато што није релевантан, нити има моралног основа да о било чему прича – рекао је Додик.

Подијели: