Привођењем Дебевца постало спорно све што Суд БиХ ради

20.12.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће, у случају да се покажу тачним разлози због којих је ухапшен предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец, онда бити спорно све што је овај суд пресудио, па и суђење њему.

– Да ли је могуће да предсједник Суда БиХ може бити приведен и да ли неко очекује да могу да имам повјерење у тај суд? Мислим да је све ово намјештено што смо имали прилику да гледамо јуче и прекјуче – рекао је Додик и додао да се никада није срео ни са Дебевцeм, ни ухапшеним бившим директором Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османом Мехмедагићем.

Он је истакао да не може поштовати суд који се овако понаша, као ни предсједника Суда који на тај начин ради.

Додик је рекао да је привођењем предсједника Суда БиХ све оскрнављено, посебно жртве када су у питању процеси за ратне злочине.

Предсједник Српске је нагласио да је катастрофално сазнање да се годинама намјештају судски процеси и да у БиХ постоји организована група криминалаца који то чини, најавивши због тога кривичне пријаве када се заврши процес против њега.

Додик је рекао да је привођење бившег директора ОБА поразно за САД и њиховог амбасадора у БиХ Мајкла Марфија који сву одговорност пребацује на лидера СДА Бакира Изетбеговића.

– Све је намјештено – навео је Додик и додао да је могуће да је тужиоца у случају против њега звао неко из Амбасаде САД у БиХ.

Додик је рекао да је пристао да долази на суђење у Сарајеву јер не жели да нико, па ни Бошњак или Хрват буде процесуиран како он.

Он је истакао да као предсједник Републике Српске има преча посла него да губи вријеме на Суду из нечијег хира.

Подијели: