Резолуција о Сребреници морално дисквалификује Србе

22.05.2024.

Резолуција о Сребреници Бошњацима доноси неку сатисфакцију и славодобитност, а нас ставља у документацију УН-а као људе и народ који су починили неки геноцид, изјавио је предсједник Српске Милорад Додик, гостујући у емисији Телеринг наше телевизије.

Додик је напоменуо да “резолуција о Сребреници врши моралну и потпуну дисквалификацију над Србима, па чак и нерођене дјеце на овим просторима простора, јер ће се то тако квалификовати”.

– Све оно што је подмукло урађено кроз резолуцију тражећи да то буде “11. јули међународни дан сјећања на геноцид”, а није, рецимо, дан кад је ослобођен Аушвиц. Зато је Њемачка узела и спонзорисала ту врсту приче – рекао је Додик.

Предсједник Српске је упозорио да је овдје ријеч о једној вјечитој подвали.

– Тамо пише да ће се то укључити у школским програмима. Бошњаци ће то одмах написати у својим школским програмима. Ми нећемо. Ми ћемо написати да је то све подвала и да се дјеца уче на томе. Наћи ћемо прикладан начин да се наша дјеца уче на томе и да им кажемо да је то подвала српском народу, да је, нажалост, тамо погинуло Бошњака, али је погинуло и 3.400 Срба и да је то мјесто злочина у којем су погинули сви и да би требали заједно да посветимо неки дан, који ћемо ми у Српској одредити, да се обиљеже све жртве Сребренице. А не на тај начин – истакао је Додик.

Додик је нагласио да “нити има 8.300 гробних мјеста, нити има иједна пресуда да је то толико људи”.

– Највећи број људи који је утврђен појединачним пресудама у Хашком трибуналу је 4.370 људи, али то није 8.300. А они у овој резолуцији пишу 8.300. Неко је задао тај број – истакао је Додик.

Додик је поручио да он представља страну у Дејтонском мировном споразуму и Републику Српску.

– Ја сам важнија личност него тај Кристијан Шмит. У овим околностима њему су дали снагу јер Федерација БиХ неће да разговара са Републиком Српском него чека да му ови поравнају ствари. Сав проблем је у томе – оцијенио је Додик.

 

Подијели: