Сарајевска чаршија упропастила пројекат источне гасне конекције вриједан двије милијарде евра

06.09.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је сарајевска чаршија заустављајући источну гасну конекцију упропастила пројекат вриједан двије милијарде евра.

Додик је рекао да источну гасну конекцију заједничке институције у БиХ коче већ 10 година и да је, све док проблем везан за источну гасну конекцију не буде ријешен, немогуће проширивати капацитете, јер преносна мрежа и гасовод нису довољни.

Он је додао да се тај договор још може активирати уколико се добије дозвола.

Додик је рекао да Република Српска никада није зауставила ниједан пројекат у ФБиХ, те да су лидери Српске спремни за разговоре и сарадњу.

– У Сарајеву постоји гадљивост према ономе што долази од Русије, а нема другог начина због чега трпе само људи – рекао је Додик.

Он је нагласио да се данас у свакој општини Источног Сарајева реализују значајни пројекти који обухватају средства локалних заједница, Владе Српске и средства ангажована у сарадњи са Владом Србије.

Додик је истакао да је квалитетније градити гасоводе и конекције, него да се усмјерава на то да се на Јадрану купује амерички гас који је дупло скупљи.

Додик је упозорио да је борба за сигурне енергенте најважнија ствар, те подсјетио на недавни разговор у Будимпешти са предсједником Азербејџана, који је тада исказао спремност да у оквиру европског пакета испоруке гаса “Балканским током” тај енергент добија и БиХ.

С обзиром на то да се гас транспортује преко Републике Српске, Додик је истакао да постоји могућност да се постојећи пролаз гаса испод Дрине препакује и користи само за потребе Српскe.

Подијели: