Снажна идентификација народа и Цркве

01.08.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је вечерас прослави Илиндана код цркве брвнаре у Марићкој код Приједора гдје, како је рекао, редовно долази и радује га да види да људи нису заборавили традицију и своје обичаје.

Додик је истакао да људи овог краја држе и гаје дио идентитета без чега се не може одржати идентитет краја, државе, нације и народа и да му је увијек драго када види колико људи ту долази, па и они који су отишли далеко, а планирају годишње одморе да ту буду.

– Многе сам управо срео долазећи овамо. Један ми је рекао да се вратио из Њемачке с четверо дјеце и то ме увијек радује. Овдје има живота, наша мјеста су дивна. У наше животе треба да унесемо више оптимизма, више вјере у то да је ово начин живота који нам највише одговара – изјавио је Додик.

Додик је рекао да у Марићку долази готово редовно и увијек се радује да видим људе који нису заборавили традицију, да се окупљају око цркве брвнаре која је изграђена у вријеме турског вакта када се бјежало од Турака и тражило начина како се молити Богу и свецима.

Додик је истакао да је Илиндан не само у селу Марићка код Приједора него и у десетинама других мјеста у Републици Српској дан окупљања народа и значи снажну идентификацију овог народа чији га преци вијековима обиљежавају и један је од важнијих светаца Српске православне цркве.

Подијели: