Српска и Србија данас имају највећи број пријатеља у свијету

01.05.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Србија и Република Српска данас имају највећи могући број пријатеља у свијету, али да је хендикеп што имају и непријатеље оличене у Њемачкој, која на сваки начин показује непријатељски приступ српским националним политикама.

– Када се прије седам, осам година одржавала сједница Савјета безбједности УН све је било униформно, али данас видимо озбиљне разлике. Америка и даље има неке већине у Савјету безбедности, али никада српски народ није имао више оних који су спремни да кажу да гнусне оптужбе, као што је та прича о геноциду, нису тачне – рекао је Додик новинарима у Београду.

Он је истакао да Њемачка на сваки начин показује непријатељски приступ српским националним политикама и српском националној позицији.

– Од оне лажи када су се њихови хеликоптери спуштали на приштински стадион и њихов министар одбране пред Бундестагом лагао да се на том стадиону налази логор. То говори о томе да је све лаж – рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да ће промијенити садашња гарнитура политичара, али да да је питање да ли је икада Њемачка одустала од освете према Србима.

– Још један је апсурд и то да је њемачка нација два пута напала Србе и побила више од половине српске популације у прошлом вијеку у два свјетска рата и стално нас упорно криве за свој пораз. Као да смо ми ушли у Берлин, а не да су они били у Београду – рекао је Додик.

Он је упитао да ли би Срби сада требало да се стиде својих страдања и предака.

– Ја бих сад требало да се стидим својих дједова који су били у партизанском покрету, а Аналена Бербок треба да се поноси зато што је њен дјед био официр у Хитлеровој војци?! Какви су то стандарди? О чему се то овде ради? – упитао је Додик.

Он је указао да није згодно када имате америчку администрацију против себе, али да шта год урадили њихов став не можете промијенити.

– Често сам размишљао о томе што би се десило да сам ја прије 10-15 година рекао, океј, нека се настави политика преноса надлежности на БиХ. Онда би они мене тапшали по рамену годину дана, а послије тога би био занемарљив. Да се наставила политика додворавања ЕУ и САД сада би се Република Српска на простору БиХ помињала као Република Српска Крајина у Хрватској – рекао је Додик.

Предсједник Српске је навео да је изабрао тежи пут, који је сигурно омогућио да Република Српска остане и да покаже да постоји.

– То што неки то не виде, односно дио опозиције, зато су у драматичној мањини и не постоје на крају краја. Али овдје је главни проблем како наставити егзистирати у БиХ у условима када је бошњачка политика хомогена. Без обзира што су у различним партијама, видимо да код њих нема разлике и њихов главни циљ је нестанак Републике Српске – рекао је Додик.

Он је истакао да је идеја бошњачке политике у вези са резолуцијом о Сребреници да се направи политичка платформа за даље борбу против Српске.

– Како у тим околностима да наставимо да живимо заједно? Они кажу да ми желимо сецесију. Каква сецесија? Од чега? Ми смо унијели нашу Републику Српску у заједницу. Ми ћемо се тамо раздружити са Федерацијом БиХ – рекао је Додик.

Подијели: