Српска нема проблем са дугом, већ с лажним извјештајима лажног високог представника

09.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је Српска финансијски стабилна и ниско задужена, те да ће редовно исплаћивати све своје међународне и друге обавезе.

“И овога тренутка нема доспјелих обавеза по било ком основу а да нису исплаћене. Српска је стабилна и наставиће да редовно исплаћује плате и пензије. Вратићемо све своје међународне обавезе, јер никада нисмо никоме ништа дуговали до сада”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је навео да ће се Српска у наредном периоду суочити с изазовом измјене основа за задуживање на међународном тржишту.

“Раније смо се појавили на Бечкој берзи. Тада су биле ниске камате и уобичајено је да се ти аранжмани увијек пролонгирају до даљег. Међутим, купци тих обвезница не желе да остану у статусу ниских камата, већ да се њихов новац врати. У тој причи ћемо дјеловати успјешно јер имамо властите резерве и изворе. У вези с тим, покушава да се уради да онолико колико има приспијећа – да се толико или нешто мање обезбиједи, односно да се увијек држи јавни дуг на ниском нивоу”, рекао је Додик.

Он је навео да је Српска ниско задужена и нема проблема са дугом и својим финансирањем, већ са лажним извјештајима лажног високог представника Савјету безбједности УН, те да све тамо врви од погрешних података, па чак и о учешћу жена у политици.

Када је ријеч о инфлацији, Додик је рекао да је тај проблем изражен, али је подсјетио да падају цијене горива.

“Наравно да имамо проблема са ланцима снабдијевања. Српска на том плану дијели судбину свог окружења и чини све што може. Не могу се у тржишној привреди потпуно ограничити цијене, али стање није толико драматично како неки говоре”, рекао је Додик.

Подијели: