Упознаћу Орбана на који начин Нијемци дјелују у БиХ

19.08.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће на сутрашњем састанку упознати премијера Мађарске Виктора Орбана са актуелном политичком ситуацијом и начину на који Нијемци дјелују у БиХ.

– Поставили су човјека који није именован и којег муслимани прихватају као неког ко би требало да буде “уже за затезање око врата Србима”. Креирали су такво стање, вјерујући да могу да ријеше ситуацију на тај начин, да не смијете ружно да погледате Шмита или помислите и искажете нешто противно његовим ставовима, јер ако то урадите идете у затвор најмање шест мјесеци до пет година – истакао је Додик у изјави новинарима у Сентандреји.

Додик је рекао да је позција Републике Српске исправна и да се из Српске може чути искључиво истина, а истина је да БиХ нема виског представника јер није именован у складу са потребним процедурама.

– Ако нема виског представника, нема ни ОХР-а и ово што сада гледамо је потпуна спекулација, измишљено и наметнуто – истакао је предсједник Српске.

Додик је рекао да Орбана интересује ситуација у БиХ јер “сматра да смо добри сусједи и да треба да бринемо једни о другима”.

– Орбан то не чини на селективној основи, али су га у Сарајеву бошњачки елементи дискфаликовали – нагласио је Додик.

Он је рекао да ће с мађарским премијером разговарати о питањима која су покренули у Бањалуци.

– Наставићемо да разговарамо о свим оним питањима која смо “начели” у Бањалуци, проводили, ових дана договарали различите сегменете у областима енергетике, дрвне индустрије, намјенске индустрије и многим другим важним областима – рекао је Додик и додао да ће бити ријечи и о наставку програма подршке мађарске Владе пољпривредницима у Српској.

Додик је истакао да је Орбан лидер који води препознатљиву политику на нивоу ЕУ којом жели да сачува карактер и предзнак традиционалних вриједности мађарког народа и да сачува своју државу.

– Кроз ту призму он увијек “провлачи” све политике. Ако је нешто дугорочно у сукобу са интересима мађарске државе, он није спреман да у томе учествује. Орбан се ззалаже за вриједности које одударају од званичних политика Брисела, везано за права мањина, и у том погледу ми дијелимо те ставове – истакао је Додик.

Подсјећамо, предсједник Републике Српске и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић бораве у дводневној посјети Мађарској на позив владике Лукијана и мађарског премијера Виктора Орбана.

Додик и Цвијановићева сутра ће се састати са Орбаном, а потом и са предсједником Азербејџана Илхамом Алијевим и предсједником Србије Александром Вучићем.

Предвиђен је и састанак с турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Подијели: