Усвојен пакет на бази од 14 приоритета

25.09.2023.

Пакет који смо направили на бази од 14 приоритетеа, усвојен је. Радили смо и на Берлинском процесу, договорено је да се то заврши, рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик након координационог састанка партнера у власти на нивоу БиХ СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и странака “Тројке”.

– Ништа у готовости нисмо направили да иде на одлучивање, али има помака. Пакет који смо направили на бази од 14 приоритетеа, усвојен је. Радили смо и на Берлинском процесу, договорено је да се то заврши – истиче Додик.

Како он наводи, Централна изборна комисија је веома сумњиво изабрана, закон није поштован.

– На том питању радимо, око изборног закона. Потребно је измијенити Изборни закон како би се дошло до промјене чланова ЦИК-а. Сматрамо да ће кроз нову реформу система бити нових дефиниција. Сматрамо да Дом народа на нивоу БиХ треба да буде укључен – додаје Додик.

Истиче да што се тиче Суда БиХ, годинама се упозорава на чињеницу да ни Суд ни Тужилаштво нису легитимно формирани.

– Имамо договор да да се на нивоу Суда БиХ треба формирати апелационо вијеће. Суд и Тужилаштво БиХ су формирани нелегалним активностима високог представника. Разговарамо и видимо врсту опструкције када је у питању Суд. Треба одржати атмосферу разговора, имамо топлу атмосферу. Ми морамо да испоручимо резултат када је у питању Уставни суд – каже Додик.

Додаје да није оптимиста када је ријеч о Европској унији.

– Ми не прихватамо да неко оде у Генералну скупштину УН-а и износи своје личне ставове. Нећемо то више да гледамо, ако неко презентује политику, мора да се усагласи. Апелујем да се то не ради – наводи Додик.

Подијели: