Усвојићемо нови устав Српске ако Уставни суд БиХ настави са досадашњим понашањем

20.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас у Бањалуци да ће Српска, уколико Уставни суд БиХ настави да се понаша антиуставно, покренути израду и усвајање новог устава Српске.

“И то у року од 90 дана, јер је Уставни суд БиХ јучерашњом мјером подијелио БиХ, али ми ћемо на бази израде новог устава Српске афирмисати њену државност и штитити њена дејтонска права”, најавио је Додик након састанка с представницима институција Српске и политичких партија, поводом најновије антиуставне одлуке Уставног суда БиХ.

Додик је новинарима рекао да Република Српска, док је он на њеном челу, никада неће допустити отимање њене имовине упркос било каквим домаћим и страним притисцима, као и да нико неће угрожавати Српску.

“Не постоји телефон са којег нас могу позвати и рећи да повучемо ово што смо данас закључили. Не вјерујемо ништа западњацима, јер су све ово креирали, још мало имамо повјерење у ЕУ, а ако не жели да промовише владавину права, како то прича, онда је и она изгубила сваку врсту легитимитета.

Док се ово не разријеши и не донесе закон о Уставном суду БиХ неће бити никаквих одлучивања ни о европским питањима, нити о било чему”, истакао је Додик.

Он је напоменуо да је одлука о појачаном присуству полиције на ентитетским линијама и донесена јер се знало “да припремају правне брљотине”, те је поручио да Српска има снаге да се брани, али да народ не треба да страхује јер то не значи сукобе и рат.

“Никаквих сукоба овдје неће бити. Позивам све да се политички објединимо и када вас будемо звали на митинге да дођете, јер је то начин наше борбе, нећемо потезати ни пушке ни пиштоље”, рекао је Додик.

Он је поновио да се посљедњом антиуставном одлуком Уставног суда БиХ показује шта је њихов прави циљ – развластити и уништити Републику Српску и да су дали “правно и политичко месо” за све оно што је говорио већ десет година.

“Судија из реда бошњачког народа је ратни предсједник СДА Мирсад Ћеман који је мијењао Алију Изетбеговића, а други судија је Сеада Палаврић која је дуго времена била потпредсједник СДА и када је напустила ту позицију отишла је у Уставни суд. Када томе додате још три странца који су подржавали СДА у цијелом овом периоду, онда вам је јасно да у тај суд не можемо имати повјерење”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, учешће двоје судија из Републике Српске само је кориштење да се да привид неког легитимитета.

“Ово је тренутак у којем нећете гледати тај привид већ ћете гледати причу коју сте сами закували”, поручио је предсједник Српске.

Он је додао да бошњачке судије желе да управљају Републиком Српском по програму који је утврдио СДА, а то значи да нема ентитета.

Додик је рекао да ће им већ данас упутити писмо у којем ће их информисати о изнесеним ставовима након састанка и тражити њихово изјашњење, те поновио да ће од њих зависити даљи поступци институција Српске.

Он је рекао да га не занима опозиција у Српској и да данас неће ништа рећи о њима, али ће веома брзо имати шта да каже, а да до тада очекује да се придруже одбрани позиције Републике Српске јер су за то и бирани од народа.

“Не вјерујем да у српском народу има дио који је против Републике Српске”, рекао је Додик.

“Српска финансијски стабилна”

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас у Бањалуци да је Српска финансијски стабилна и да извршава све своје обавезе упркос опструкцијама појединих међународних фактора.

“Српска испуњава своје обавезе и поред чињенице да највише Американци и Британци и неки Европљани и њихове банке, из страха од Американаца и њихових контролних механизама, све чине да спријече Републику Српску да се појављује као субјект на финансијском тржишту”, рекао је Додик новинарима.

Он је истакао да овај, нити иједан други мјесец, није кризни за Српску.

“Све што дође на доспијеће биће у року завршено, као што завршавају и друге земље”, рекао је Додик.

Подијели: