Русија не може изгубити, упркос притисцима Српска од почетка заузела исправан став

27.11.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да специјална војна операција Руске Федерације у Украјини за пажљиве посматраче није била никакво изненађење, те да је од почетка било јасно да Русија не може да изгуби.

– Очигледно је било да су упозорења која су долазила од руске стране и њихових геостратешких процјена и оцјена, па и договор који је успостављен у Минску, апсоулутно показивали одговоран однос Русије према овом питању. Међутим, арогантни представници Запада су све то игнорисали и довели се у позицију да конфронтација која се остварује у Украјини због њихове политике у суштини је њихов изазвани рат, односно они су учесници у том сукобу – нагласио је Додик.

Упитан да прокоментарише разочараност Запада и НАТО савеза неспособношћу Украјине да помјери линију фронта, чак и уз обимну помоћ коју имају, те да се Русија не смије потцјењивати посебно након што је руска војска заузела стратешки значајну индустријску зону Авдејевке, што је према процјенама војних аналитичара довело до прекретнице у руско-украјинском сукобу, Додик је рекао да Руска Федерација никада није била земља за потцјењивање, те да је власт у Републици Српској од почетка говорила да је њен став у овом конфликту неутралан.

– Ми смо против било каквог рата и наш став је од почетка јасан а то је да у том конфликту будемо неутрални. Ми нисмо хтјели да прихватамо ни санкције које је велики дио земаља уводио Руској Федерацији, нисмо хтјели да пратимо политичке игре Запада и данас се очигледно да је Запад потпуно погрешно процијенио кретање ствари – истакао је Додик.

Он је нагласио да су се политичари из Сарајева показали политички неписмени и стратешки не баш паметни, јер су од старта војне операције слијепо подржавали једну страну /Укарајину и Запад/ и на тај начин само нанијели штету БиХ посебно у будућности, која је и онако већ под протекторатом.

– Такође, Запад је давао и огромна средства наводно за подршку Украјини, а више су се користила за корупцију у самој Украјини, али и у многим западним земљама што ће се касније, временом још више утврђивати. Сад је јасно да је то Украјина, али сада се јасно чују и многи гласови који потврђују да политика Запада односно земаља на челу са САД била потпуно погрешна и лоша за саме те земље које су подржале амерички став и мијешале се у конфликт Руске Федерације и Украјине – истакао је Додик.

Он је указао да је поготово велики губитник ЕУ која и даље наставља да беспоговорно слуша налоге који долазе преко океана у настојању да се одржи каква таква пажња према Украјини, што је апсурдно, а показаће се и сулуда и погрешна политика.

Предсједник Српске је нагласио да је највише изгубио народ Украјини који је олако жртвован од Запада без обзира на његову примамљиву причу о великом новцу који су наводно добили, а, у суштини, украјински режим се највише задуживао за будућност.

– Колатерал који ће Украјина и њено становништво доживјети заиста је огромно и библијских размјера. Кад све ово стане, када се прекине рат и када се подвуче црта, Укарајина ће бити несумњиво једна од најзадуженијих земаља свијета и због кредита, до којих је сама себе довела, односно режим Владимира Зеленског, упашће у оно што се зове спирала савременог ропства н- рекао је Додик.

Он је поновио да се политика неутралности, коју је заговарала Република Српска, показала исправном иако је због тог става морала да прође много неугодности, притисака, санкција, пријетњи и много чега другог.

– Ароганција оних који уводе санкције најбоље говоре колико не желе да прихвате грешку. Данас је јасно да Америка одустаје од подршке Украјини и њиховом режиму, предвођеним Зеленским, и да очекује да тај губитак њихове подршке обезбиједи Евриопа која је већ подобро сама од себе девастирана. ЕУ идуће године чекају избори, а очигледан је раст оних који су против политике подаништва ЕУ и њихови изборни резултати су све већи и јачи. Тако да остаје питање како ће се понашати ЕУ у сљедећем периоду, а поготово након избора – истакао је Додик.

Он је подсјетио да су се рана упозорења да Русија не може да изгуби у овој војној операцији сматрала јересом, а сви који су заступали тај став осуђивани су и нападани од стране западних моћника.

Сада је јасно да је баш тако и да је видљиво да Русија и поред чињенице да су јој уведене санкције није поклела, нагласио је Додик, већ има раст своје економије и све стабилнију валуту за разлику од онога што гледамо на Западу, а то је повећана инфлација и девастација привредног система.

– Зато би вјероватно требало да се одустане од санкција и да се покушају уважити сви приговори које је руска страна имала према Западу и прије почетка ове војне опарације. Сматрам да за то нема довољно памети на Западу и песимиста сам за брзи завршетак ове операције. Првобитни циљеви који су потписани у Минском споразуму били су веома јасни, али они нису остварени и очигледно је да Русија нема ниједног разлога да вјерује неодговорним преговарачима или посредницима са Запада о било каквим мировним споразумима који ће неминовно доћи једног дана, вјерујем онда када Русија оствари све своје циљеве. Америка и друге земље Запада себе су искључиле као могуће посреднике у преговорима јер су они учесници у рату на штету суверенитета Украјине, а највећу штету нажалост украјинског народа и чињенице да је огроман број њих страдао и изгубио животе – оцијенио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Подијели: