Шмит није добродошао у Српску, али против њега неће бити примијењена сила

10.09.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас је на Јахорини нагласио да према Кристијану Шмиту неће бити примијењена сила ако дође у Српску, али да је порука да у њу није добродошао.

Истичући да Шмит није добродошао у Републику Српску јер није изабран у складу са Дејтонским споразумом и процедурама у Савјету безбједности УН, Додик је рекао да су људи у Српској на ивици стрпљења за ову ситуацију.

Предсједник Српске рекао је да људи од њега траже да прогласи Шмита персоном нон грата, што није могуће по међународним стандардима, али јесте по неким другим.

“Нико од нас неће никакву силу примијенити, то је више неко билдање мишића које ће они покушати”, навео је Додик и додао да Шмит не може да уђе ни у једну зграду институција Српске и на званичном мјесту одржи ниједан састанак, што није ништа ново.

Додик је нагласио да Република Српска неће примјењивати силу према Шмиту, али да је порука да није дободошао и да би због његове сигурности било боље да се врати и никад више не долази.

Према Додиковим ријечима, припадници задужени за безбједност више ће да штите Шмита, него да према њему примијене силу.

“Не желим да угрозим ниједног нашег грађанина, али знам да постоји снажна атмосфера”, рекао је Додик, упоредивши Шмита са Шћепаном Малим који се представљао за руског цара.

Констатујући да Шмит долази из велике земље и да има подршку међународне заједнице, предсједник Српске поновио је да не постоји правна потврда за његов мандат високог представника.

“Шмит није добродошао у Републику Српску и њене институције и није се ни са ким састао откад је дошао”, нагласио је Додик.

Он је рекао да нико из Републике Српске неће направити ниједан ексцес, али да ће бити неугодности ако Шмит покуша да провоцира доласком у Српску. “Једног дана ћемо га истјерати”, поручио је Додик.

Предсједник Српске поновио је да је питање имовине ријешено и да га је измислила политичка чаршија у Сарајеву са неким међународним представницима, а да је Шмит послат у БиХ да то, како је рекао, поравна.

“Народна скупштина је донијела одлуку да не прихвата ниједну његову одлуку, па ни о имовини. Имовина је ријешена. То није питање за дневни ред, то се неће ставити на сто. Свака његова објава биће као да није ни дата”, поручио је Додик.

Он је навео да ће, уколико се Шмит одлучи на то, написати дневни ред Народне скупштине која се може десити исте ноћи, да Република Српска прогласи своју независност.

“То је реакција на акцију која је непримјерена, антиуставна. То је питање које је ријешено”, нагласио је Додик, уз напомену да Шмит шири дестабилизацију у БиХ.

Када је ријеч о недавном разговору са специјалним изаслаником Владе Њемачке за западни Балкан Мануелом Зарацином, Додик је рекао да Зарацин није дао тачан приказ састанка, због чега размишља да објави стенограм њиховог разговора.

“Арогантно наступају о темама које су битне за нас, не Њемачку”, нагласио је Додик и оцијенио да Њемачка и њени званичници желе да охрабре младе да иду и раде код њих, пошто се показало да се Арапи који су доведени не могу асимиловати.

Додик је додао да је њемачка политика лицемјерна и када иду са тенковима и политичким порукама.

“Кључно је питање у БиХ хоћемо ли дозволити ангажман људи са стране, да рјешавају наша питања? У Сарајеву су готово сви јединствени – Шмит је Бог, подржавају га јер као покушава нешто да уради. Видјећемо шта ће урадити”, закључио је Додик.

Подијели: