9. јануар није укинут; Борим се за државу Републику Српску

10.06.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у интервјуу за РТРС да 9. јануар као Дан Републике неће бити укинут, јер се тим празником слави настанак Српске и тако ће бити и убудуће.

Додик је подсјетио да је то дефинисано и Декларацијом о заштити националних и политичких права српског народа, која је усвојена у Београду на Свесрпском сабору.

– Чињеница да смо усвојили све чланове ове декларације говори о томе колико смо се спремали за ово – додаје Додик.

Он је навео да су на Сабору, поред постојећих обиљежја, донесена и нова попут Дана државности и да је закључено да се, као и у Србији Сретење – 15. фебруар, и у Српској обиљежи као Дан државности.

Додик је истакао да Република Српска има право на то и да није једина која има више датума за обиљежавање националних и државних празника. Он наглашава да они који то покушавају тумачити другачије не познају Закон о празницима.

– Ову декларацију су усвојиле владе Српске и Србије, договорили смо се и да ваучери туристички, који важе у Србији, важе и у Српској и обрнуто. Свашта смо договорили, али видите да све пада у сјенду када неки опозициони политичар схвати нешто како он жели – истиче Додик.

Он је навео да је поносан што је био дио Свесрпског сабора, јер је ријеч о српском окупљању на које се чекало деценијама.

– Ово је била прилика да се покаже да је доста и разноразних странаца који покушавају свашта. За мене они нису важни, они имају свој приступ, ја то поштујем. Бавим се политиком и водим овај народ онако како ја сматрам да треба – додаје Додик.

Додик наглашава да је усвојена Декларација капитално важан документ и додаје да се у Србији нико против тога није побунио, већ само поједини у Републици Српској који тврде да је Дан Републике укинут.

– Лаж је када се каже да је Додик укинуо Дан Републике. Ја се борим за државу Републику Српску – истакао је Додик, додајући да је процес раздруживања резултат тога што је БиХ пропала земља.

Он је рекао да се БиХ одржава на представи и “недосањаним сновима о Босни”, али да је немогуће живјети у заједници са онима који српском народу намећу епитет геноцидног народа.

– Република Српска је држава, све више ће то бити, једног дана ћемо изаћи из БиХ, за нас овдје нема среће, али нема ни среће за Бошњаке овако. Не желим да у политичком смислу живим са људима који су нам наметнули да смо геноцидан народ. БиХ је пропала земља. Од овог тренутка ја се бавим само добрим односима са нашим пријатељима, а у Сарајеву ми немамо пријатеље. Цинизам који долази из Сарајева је само комичан и ништа више – нагласио је Додик.

Они који данас владају Европом немају подршку

На европској сцени се мијењају политички обрасци који су до сада били познати, шаље се важна порука, а то је да они који данас владају Европом немају подршку своје базе, што је видљиво након избора за Европски парламент, истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик у Специјалу РТРС-а.

Додик је рекао да су ови избори показали да су изгубили носиоци глобалне политике ЕУ о да је ријеч о очекиваном “политичком земљотресу”.

Додик је рекао да ће управо они који немају подршку сопствене базе, покушати да очувају своје привилегије, али је чињеница да се промјене дешавају, те како наводи, долази вријеме када ће се чути глас далеко важнијих људи.

Он је истакао да су, међу тим партијама чији ће се глас чути, и многи пријатељи Републике Српске.

– Радујем се побједи политичких партија које су окупљене око тог центра и деснице, којем припада и премијер Мађарске Виктор Орбан. Мађарска политика је пријатељска политика, која је нама веома јасна. Прави избори су национални, оно што они зову национални избори у оквиру држава чланица, многе земље ће пролазити кроз то, али чињеница да ви сада на Европским изборима немате подршку актуелне власти, јасно говори о свему – додаје Додик.

Он каже да су тренутни носиоци глобалне политике Европске уније изгубли на политичкој сцени.

– Изгубили су и француски предсједник Емануел Макрон и њемачки канцелар Олаф Шолц. Ако је ишта добро од тих европских избора, јесте о што су кренула рашчишћавања на унутрашњем државном и националном нивоу – напомиње Додик.

“Српска ће учествовати на Форуму БРИКС-а”

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у интервјуу за РТРС да ће Српска учествовати на Форуму БРИКС-а.

– У октобру ћемо бити тамо као гост или посматрач, није важно, али ћемо бити тамо Република Српска и то је за нас велики напредак. То је најјачи глобални форум – рекао је Додик.

Он је истакао да ће Република Српска бити присутна на овом форуму захваљујући Русији и њеном предсједнику Владимиру Путину, са којим се састао у Санкт Петербург.

Додик каже да је састанцима са предсједником Русије присуствовао и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, што није тако често када је ријеч о таквим састанцима.

– У Русију нисам ишао као Милорад Додик, него као предсједник Републике Српске. Једна одлика важности моје посјете тамо, мора и да буде чињеница да сам у једном дану дао 11 интервјуа. За све оне који истичу да то није тако важно, имам поруку да они иду да се састају. Русија је свакако глобална сила, сама прилика да се у толиком броју састанем са Путином, је огромна прилика – додаје Додик.

Додик је рекао да је и од велике важности то што први пут од кад постоји Република Српска, њени спортисти иду на спортске игре БРИКС-а у Казању.

– БРИКС је свијет који настаје, онај који ће бити најмоћнији. Русија је четврта земља на свијету по економији. Форма Г7 више не постоји – истакао је Додик.

Додик је рекао да је свијет срећан што има лидера попут Путина, који воли свој народ и државу.

Додик је истакао да Путин има добра сазнања и када је ријеч о Републици Српској.

– Истински мислим да Српска и Србија зависе од снаге и става Руске Федерације – рекао је Додик.

Подијели: