Позивам све политичке актере да се окупимо око Републике Српске

07.10.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је задовољан јуче одржаним локалним изборима, истичући да је Српска показала демократски капацитет и политичку зрелост друштва.

– Као предсједник Републике, честитам свим грађанима који су искористили своје право, они који нису искористили гријеше, требало би да се укључе у тај процес, јер од тих ствари зависи укупан демократски амбијент – рекао је Додик, додајући да је Српска показала да је растуће демократско друштво.

Он је изразио наду да ће након ових избора све одговорне партије показати већи степен компромиса важног за стабилност и будућност Српске.

– У ових мјесец дана били смо “умртвљени” великим политичким темама, али треба очекивати да ће пред нас да ставе питања попут имовине и осталих одредби што се тиче саме БиХ. То је вјешто упаковано у причу о неким плановима раста, нечега сличном Берлинском процесу… Постоје питања која траже читав национални и народни консензус – рекао је Додик.

– Позивам све политичке актере да се окупимо око јединствене идеје која се зове Република Српска – рекао је Додик.

Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је да је ова странка добила 50.000 нових гласова у односу на прошле изборе, односно освојила 332.000 гласова.

– Ми смо на овим изборима добили преко 42 одсто гласова и поносни смо на гласаче који су препознали нашу политику. СДС и ПДП су партије које су добиле нешто више од 10 одсто и то показује да је СНСД превазишао све партије – рекао је он.

Додик је рекао да је важно наставити са вођењем одговорне националне политике, истакавши да је народ то и препознао у овој странци којој је дао на изборима преко 330.000 гласова.

– Као предсједник СНСД-а сам поносан на оно шта смо урадили на овим изборима. Упркос међународним санкцијама показали смо да је то партија која расте – рекао је он.

Додик је нагласио да је поносан на чињеницу да је СНСД добио 80 одсто гласова у свим градовима.

– Имамо неприкосновен број гласова и повећали смо само у Бањалуци број одборника са 9 на 11. Ми смо доминантна политичка партија – рекао је Додик.

СНСД ће се понашати у корист грађана Бањалуке, Бијељине и других општина

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да су локални избори показали да СНСД нема конкуренцију у Републици Српској и да су грађани Бањалуке дали страначку подршку тој странци.

Додик је рекао да ће се СНСД понашати у корист грађана Бањалуке, Бијељине и других општина.

– Према резултатим локалних избора, јасно је да СНСД нема конкуренцију у Републици Српској и да је то чињеница. То не може да покрије ни чињеница да нисмо успјели, што нам је наравно жао, на позицијама градоначелника у Бањалуци и Бијељини, што је био наш циљ. Имали смо одличне кандидате, одличне људе, иза њих је стајала озбиљна политичка структура – рекао је Додик.

Он је истакао да неће заборавити да су грађани Бањалуке дали СНСД-у страначку подршку.

– У Бањалуци ми имамо 35 одсто, на прошлим изборима било је 25 одсто. То је 10 одсто проценат раста. То је довело до тога да имамо два, а можда и три одборника више него што смо имали – навео је Додик.

Он је нагласио да СНСД-у није тешко досегнути већину у Скупштини града Бањалука, али да им то није главни циљ.

– Нама је главни циљ да Бањалуку учинимо пропулзивном и да Бањалука са становништва својих програма може да се развија. Да ли ћемо правити широку или ужу коалицију, или ћемо отићи у опозицију у граду, јер је очигледно да је брига коју смо показивали као страначка структура примијећена на позицијама подршке политичкој партији у овом граду, али имали смо проблем са схватањем проблема на односима скупштинска већина и градоначелник – рекао је Додик, поручујући да ће учинити оно што је корисно за град Бањалуку.

Остаје двотрећинска већина у НСРС

Лодер СНСД-а Милорад Додик рекао је да неће журити са промјенама у Градском одбору у Бањалуци, поручујући да упркос дешавањима на локалном нивоу и диспропорције гласова у односу на поједине странке коалиције, неће бити нарушен однос снага у Народној скупштини гдје са коалиционим партнерима СНСД има двотрећинску већину.

Додик је рекао да постоји диспропорција гласова за одборнике и градоначелника и да нису очекивали овакав ниво коалиционих односа.

– Али ми нећемо угасити републичку коалицију и Република Српска мора да буде снажна. Без обзира шта утврдили – рекао је Додик.

Он је навео да су појединци радили против СНСД-а, али и додао да је најважније да је управо СНСД на ниову Републике Српске обезбиједио апсолутну побједу и добио убједљиво највише гласова.

– Остајемо окупљени око двотрећинске већине у Народној скупштини Републике Српске. Позивам све да се окупимо око важних националних питања. Нећемо довести одговорност на нивоу Републике због дешавања на локалу – поручио је Додик.

Додик је рекао да у СНСД-у слиједи и подмлађивање кадрова.

Додик је рекао да велика подршка коју је ова странка добила од грађана на локалним изборима велика одговорност, али уједно и порука другим да схвате да народ у Републици Српској има своју вољу која изражена кроз остварене резултате.

– Не можете промијенити чињеницу да је готово 80 одсто општина добијено и 100 одсто локалних заједница по броју одборника – рекао је он.

Додик је истакао да коалициони капацитет на нивоу Републике није угрожен и поновио позив политичким актерима да се окупе око битних националних питања.

– Нећемо ништа предузимати према коалиционим партнерима, јер смо се на почетку ове изборне трке договорили да они на локалном нивоу иду онако како мисле да треба – рекао је Додик.

Станивуковић вођа опозиције којег нико неће, Тривићева политички бетонирана

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да се Драшко Станивуковић наметнуо као вођа опозиције, којег друге опозиционе партије неће, док је Јелена Тривић у политичком смислу потпуно бетонирана, без обзира на њен оптимизам.

“СДС је у политичком смислу замрзнут, балзамован, изгубио је четири општине. Било им је најважније да очувају мјесто у Теслићу и честитам побједнику, као и свима другима. Али, слиједи даља деградација једне партије која је у народном смислу у новијој политичкој историји била важна, а сада у политичком смислу постаје маргинална”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Додик је истакао да му је драго да СДС остаје друга политичка партија по снази у Републици Српској, јер у њој има много патриота, те да на њих рачуна када позива да се окупе око националних питања.

“Њихово руководство које је до сада то игнорисало, мораће да разумије шта народ и њихови гласачи хоће”, нагласио је Додик.

Када је ријеч о лидеру Листе за правду и ред Небојши Вукановићу, Додик је истакао да су он и његова ирационална бијесна политика доживјели пораз на овим изборима.

“Вукановић је добио мање гласова него на претходним изборима и у слободном је политичком паду, без падобрана. Гдје ће пасти, не могу да процијеним у овом тренутку”, рекао је лидер СНСД-а.

Додик је истакао да опозицији у Републици Српској жели све најбоље, али да би били досљедни противници СНСД-у морају појачати своје проценте јер су садашњи минимални.

“Ово је поражавајуће, не видим разлог да они било шта славе, али то је њихов проблем. Ја сам поносан на резултате који је постигао СНСД. Честитам свима који су учествовали, честитам народу, честитам побједницима, захваљујем пораженима и идемо даље”, поручио је Додик.

Он је указао да из ових избора произлази само једна чињеница, а то је да Република Српска политички снажнија.

“Нема ригорозних законских уређења за локалне заједнице”

Предсједник Републике Српске изјавио је данас да би свако ригорозно законско уређење у вези с локалним заједницама у којима су начелници или градоначелници из једне политичке опције, а скупштинска већина из друге, било залажење у сферу демократије.

“Људи су у локалним заједницама изабрали градоначелника или начелника из једне политичке опције, а скупштинску већину из друге. Напросто, та локална зједница има то што има, јер је жељела”, рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је истакао да нико у свијету није тако нешто законски уређивао, па неће ни Република Српска.

Подијели: