Српска баштини вриједности исте као и БРИКС

20.10.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да Република Српска баштини вриједности исте као и БРИКС, организација слободних земаља које поштују суверенитет, желе да сарађују на економском и сваком другом плану и одрже мир у свијету.

“Постоји знатан број земаља које су заинтересоване за ту асоцијацију која није војног, него искључиво економског и политичког карактера. Ми видимо Републику Српску управо у тој врсти свијета, у коме суверено одлучујемо о нашим правима, о нашем уставу и законима, суверено одлучујемо о нашем начину живота, о поштовању оних вриједности, традиције које смо ми кроз историју, кроз развој нашег народа стекли”, рекао је Додик за Спутњик.

Он је напоменуо да је чланство у БРИКСУ затражила и Турска, која је члан НАТО-а, а једна је од најмоћнијих земаља у овом региону, што, како је навео, указује да БРИКС није војна, него економска и политичка организација.

Додик је рекао да је Српска на правом мјесту на Самиту шефова држава у Казању.

“А има оних ‘малигних’ који говоре о томе, е па видите, он треба да иде у ЕУ, ово је прст у око ЕУ. Никоме ја нисам ставио прст у око. Никоме. Али право да, ако могу, представљам Републику Српску и да тамо негдје пише – Милорад Додик, Републике Српска, то ћу учинити увијек”, додао је Додик.

Додик је рекао да у Сарајеву влада поданичка атмосфера према Западу, да је то поданички менталитет, те пошто Америка или Британије нису чланице БРИКС-а, онда имају о томе негативан став.

Говорећи о ЕУ, Додик је указао да су у БиХ од Европе стално слушали бајке и да треба да се чује неко друго мишљење.

“Ако ни због чега другог, због тога је интересантно отићи у Казањ. Али сам исто тако рекао да Република Српска наставља да ради, ми смо дио европског континента, окружени земљама ЕУ и НАТО савеза”, навео је Додик те указао на пораст евроскептицизма и у самој ЕУ.

Он је навео да Република Српска може да учествује у разговорима са ЕУ ако је видљива и ако се поштује уставни поредак у БиХ.

“Ако намећете нешто, ви сте нама смртни непријатељи. Ми то њима јасно кажемо”, додао је Додик.

Подијели: