Сарајево је лидер русофобије на Балкану

23.10.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Сарајево лидер русофобије на Балкану.

Додик је рекао за руску “Известију” да Република Српска није успјела да се договори са Сарајевом о изградњи гасовода из Србије и повећању увоза руског гаса “Турским током”.

Према његовим ријечима, сарајевске власти заузимају антируски став, у таквим пројектима увијек виде пријетњу, па Република Српска тражи нове опције за изградњу гасовода са територије Србије до Бањалуке.

– Сарајево је лидер русофобије на Балкану. Они не пропуштају ниједну прилику да се изјасне против Русије и заједничких пројеката – нагласио је Додик.

Он је подсјетио да је Република Српска окружена земљама НАТО-а и ЕУ, које се такође противе Москви, што значи да су и против Бањалуке.

Додик је истакао да, захваљујући ставу Републике Српске, против Москве нису уведене санкције на нивоу цијеле БиХ.

Oчекујемо руску делегацију

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска очекује да прими званичну делегацију Руске Федерације по завршетку прве фазе изградње руско-српског храма у Бањалуци.

– У Бањалуци градимо руско-српску цркву, православни храм који је реплика цркве у Кремљу. Овај храм ће постати и културна баштина, гдје ће моћи да се одржавају изложбе, књижевне вечери и други културни догађаји. Сада завршавамо прву фазу изградње и заиста се надамо да ћемо по њеном завршетку моћи да примимо званичну делегацију из Русије – рекао је Додик за руску “Известију”.

Предсједник Српске је додао да Република веома цијени сарадњу са руским партнерима, као и сваку прилику за размјену искустава.

Он је изразио захвалност за позицију Москве у Савјету безбједности УН и за заштиту међународне безбједности.

Економска сарадња значајно отежана, али Бањалука не одустаје од Москве

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је економска сарадња Српске са Русијом без сумње значајно отежана због тренутне међународне ситуације, али да Бањалука не одсутаје од сарадње са Москвом.

– Окружени смо земљама НАТО-а и ЕУ које се противе Русији, а самим тим и нама, који планирамо и не одустајемо од сарадње с Москвом – изјавио је Додик за руски лист “Известија”.

Када је ријеч о економским капацитетима Републике Српске, Додик је рекао да је све што се тиче нафте и моторних уља фокусирано на испоруке из Русије, те да компанија “Зарубежњефт” остаје власник рафинерије у Републици Српској.

– Ова ситуација значајно утиче на наше економске могућности. Оно што је неспорно су испоруке руског гаса. Друга половина земље, ФБиХ при томе троши руски гас, чак и у већим количинама него Република Српска. Тако да они користе наше добре односе с Русијом за добијање јефтинијег гаса и енергије – истакао је Додик.

Он је навео да је трговинска размјена између Српске и Русије остала на истом нивоу, мада је био је кратак период када је дошло до смањења, али да се сада враћа претходни ниво, првенствено захваљујући испорукама гаса које чине њен значајан дио.

– Тренутна ситуација онемогућила је неке облике трговинске комуникације, као што су транспорт и испорука одређене робе. Вјерујемо да ће у блиској будућности Русија имати могућност да се врати на претходни ниво сарадње и да ћемо значајно повећати овај показатељ – рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске је изразио увјерење да ће ускоро западни лидери долазити у Русију на састанке са руским предсједником Владимиром Путином како би обновили односе, укључујући и економске.

Подијели: