Запад не може угасити вољу Српске да постане држава

16.10.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Запад, којем не одговара концентрисана српска држава на Балкану, не може угасити вољу Српске да постане држава.

– И то је кључ. Зато одвајају Косово од Србије, зато хоће да смање снагу Републике Српске, зато отимају Црну Гору, гдје кажу да српски представници не могу у Владу, а могу хрватски, албански и муслимански – рекао је Додик за “Вечерње новости”.

Он је напоменуо да на овим просторима вијековима доминира концепт који је Велика Британија конципирала у моменту распада Отоманске империје, гдје је рекла да се не смије дозволити да Срби буду концентрисани и да направе велику националну државу на Балкану.

– Они су тада процијенили да би то угрозило њихове интересе овдје. И тако је и дан данас – рекао је Додик и додао да су САД наставиле да слиједе наведену концепцију.

Додик је поручио да Република Српска не може и неће нестати и да се ништа не мијења у приступу оних који овдје долазе са Запада.

Он је указао да су Срби девастирани у Хрватској, Сјеверној Македонији, да у Словенији немају ни статус националне мањине.

– У Федерацији БиХ вам је довољно да сједнете у ауто и обиђете српска насеља, да видите како изгледају и какав је живот Срба. Видјећете људе који се боје за живот сваки дан – навео је Додик.

Додик је оцијенио да би најбоље било да се у вријеме завршетка грађанског рата у БиХ она подијелила на три мале али независне државе које би имале уговор о ненападању и сарадњи и отворене границе.

Он је навео да се након распада Југославије радило на томе да се смањи снага Републике Српске и да се сваки напор да Српска јача аутономију гласно напада извана.

– Основни циљ странаца овдје је да покажу да Српска не може бити успјешна, аутономна ни самостална заједница – додао је Додик.

Он је подсјетио да су странци масовно наметали рјешења против Срба и кршили Дејтонски споразум, да је Српској отето више од 90 надлежности и да то није стало.

– И данас криве нас зато што не прихватамо да укинемо све што Српска има. Храброст се огледа у томе да бранимо оно што имамо јер на другој страни је озбиљна сила која је окупљена око САД, Велике Британије и коју најчешће прате њихови европски партнери – рекао је Додик.

Он је додао да се увијек покушава персонализацијом наметнути озбиљна кривица и прогон за све српске лидере.

– Мислим да нас успијевају успорити да се брже развијамо, али не успијевају да смање нашу вољу да опстанемо као Република и да будемо држава – навео је Додик.

Предсједник Српске је рекао да постоје људи, нације и државе у свијету који добро разумију позицију Српске, међу којима је Русија.

Говорећи о ЕУ, Додик је оцијено да је Унија у озбиљној кризи, не само економској него и популационој, гдје је просјек старости становништва енормно висок, да су сада принуђени да путем миграната попуњавају популацију, која ће им за десет година бити главна политичка снага, што ће прекомпоновати ЕУ.

На питање да ли би Срби онда требали да теже ЕУ, Додик је рекао да дугорочно гледано његов избор не би била ЕУ.

– Мој избор је ојачати самосталност Српске. Повезати се са Србијом. Изградити аутономну политичку причу народа који има значајан потенцијал – истакао је Додик.

Додик је изразио увјерење да Русија и Кина гледају на Српску као свог партнера, те напоменуо да почетком новембра иде у Русију, а да се разговара и о могућности за састанак са кинеским предсједником Си Ђинпингом у Кини.

Он је рекао да се хомогенизација Запада данас ради на једном ставу, а то је да су лоше Кина и Русија и да ако они дођу на тај Запад да је све пропало, те да свако ко је са њима добар је непријатељ.

На констатацију да Сарајево често пласира причу да је БиХ увела санкције Русији, Додик је нагласио да нема санкција Русији и да у Сарајеву некима смета што се одлуке у БиХ не могу донијети без Срба.

Додик је оцијенио да су за грађански рат у БиХ најзаслужнији Нијемци.

– Јасно им поручујем да ништа Нијемци неће радити у Српској док ја овдје сједим. Наравно да ће се они потрудити да ме скину, али ја ћу се потрудити да ме не скину – истакао је Додик.

Према његовим ријечима, Нијемци имају сталан порив да се освете Србима.

– Није им било довољно што су нас побили у Првом и Другом свјетском рату, али нас очигледно сматрају главним народом који је допринио њиховом поразу у ова два рата – додао је Додик.

Говорећи о оптужници коју је против њега подигло Тужилаштво БиХ због неизвршавања одлука Кристијана Шмита, Додик је рекао да је зарадио оптужницу јер не поштује човјека који је у БиХ нелегално.

– То је врлина. Свуда у свијету је врлина бранити своје правно постојање и право на политички одраз и суверенитет. Само тога нема код тих болесних типова попут /њемачког изасланика за Балкан Мануела/ Зарацина и /америчког Габријела/ Ескобара – рекао је Додик.

Подијели: