Стране агентуре желе да одвоје Србе из Републике Српске од матице Србије

25.12.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у емисији Ћирилица на ТВ Хепи да стране агентуре желе да одвоје Србе из Републике Српске од матице Србије.

– Стара империјалистичка тежња је да нас подијели и Србе који нису у Србији одвоји од матице. Увијек када је требало да се Срби дисциплинују у Републици Српској или у Хрватској, увијек се тражила интервенција од Србије, ако они нису могли сами то да учине – истакао је Додик.

Он је додао да ако су Срби слаби онда се од Србије тражи интервенција, ако не могу тамо да ураде ништа, онда нас окриве све заједно.

– Србија без обзира шта чинила, а учинила је много, под Вучићем је значајно развила демократију, а и ми смо све учинили да очувамо мир на тим просторима, међутим све то није било довољно носиоцима тих империјалистичких агентура. Нису могли да се окану једном и кажу добро имамо проблема са Kосовом али то се рјешава, имамо Републику Српску мислило се да је то ријешено Дејтонским споразумом, имамо мир пустите људе нек живе. Али не, хоће додатно да одвоје Србију од српског народа где год он живи – каже Додик.

Он напомиње да то није ништа ново и да је историјски гледано тако још од Аустроугарске.

– Kада је Аустроугарска ушла у БиХ главни циљ је био да на Дрини направи бедем. Тада су организовано насељавали муслимане како би били тампон зона између Срба у Kрајини и Срба у Србији. Тако је остало до данас – истиче Додик.

Он додаје да је разлог за мржњу, која траје већ дуго времена, проблем око Сребренице и Братунца, јер су Срби расељавани, а муслимани насељавани.

– Та жеља да се Срби одвоје и посвађају је читава идеологија владања Велике Британије на овим просторима. Да Срби не постану снажан колективитет и да не направе снажну политичку територијалну јединицу на Балкану, јер би онда Србија била најјача држава на Балкану и не само на Балкану. Међутим, то не дају. То не дају још од Отоманске империје – напомиње Додик.

Додик је поручио да је народу у Републици Српској важно да Србија буде јака, а таква је само са предсједником Александром Вучићем на челу.

– Он изађе и каже нећу признати Косово. Слушао сам га на многим мјестима у региону. Исто је рекао да неће увести санкције Русији и није. Ја знам када су Британци предложили у Савјету безбједности да се донесе резолуција да су Срби починили геноцид. Тражили смо сви преко Лаврова да се то заустави и Руси су то зауставили. Сад ће тамо нека Бербокова која има фризерски салон у кабинету да наређује да уведемо санкције Русији – наводи Додик.

Иако су се чули разни наводи опозиције да је на изборима гласало 40.000 Срба из Републике Српске, па чак и 30 одсто, Додик је истакао да су гласали људи који имају своје некретнине у Београду и који у Београду били из приватних разлога, као и да их није било више од 3.000.

– Тај број је статичка грешка, то није довољно ни за једног одборника. То није њихова памет то је њима неко рекао да тако кажу. Мене ти напади не дотичу, ја сам на то навикао. Просто не знам шта ми је ако ме неко не нападне у току дана. Међутим, ово је нас страшно забољело, као народ – каже Додик.

Подијели: