Не смијемо да изгубимо Београд, али не идем тамо као послушник

06.01.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Република Српска не смије да изгуби Београд, али да тамо не иде да би био послушник.

Додик је оцијенио да је у Србији комплексна ситуација.

– Кад овдје у Бањалуци имате слабе лидере, онда Запад каже Београду да нас не дира. Кад је овдје неко јак, онда Запад преко Београда жели да нас дисциплинује – рекао је Додик.

Он је додао да је сада случај и да то није згодно.

– Рецимо веома је деликатан тренутак кад кажемо да је Кристијан Шмит нелегалан, а он се састане са /предсједником Србије Александром/ Вучићем. Али сад сви схватају да је нелегалан. Ми не смијемо да изгубимо Београд, али ја не идем тамо да бих био послушник. Кад одем тамо и видим добру атмосферу тражим подршку за пројекте – изјавио је Додик за Глас Српске.

Додик је истакао да је за Републику Српску веома важно ко је власт у Србији.

– Уважавамо онога кога бира народ у Србији… – истакао је Додик.

Он је рекао да је имао разлог што је позивао да се гласа за СНС, додајући да се са том структуром договорио о низу пројеката и навео примјер моста у Рачи преко Саве.

– Обичај је да такве пројекте финансирају земље по 50 одсто, ако се стране другачије не договоре. Са Александром Вучићем сам се договорио да Београд гради мост који кошта 170 милиона евра. Рекао је “океј, ми ћемо градити” – рекао је Додик.

Он је указао да Србија финансира и 80 одсто градње пута до Бијељине.

– Ваљда постоји нека врста захвалности за такве ствари у политици. Да не причамо сад о пројектима у свих 60 општина у Српској. Нама је одговарало да буде настављен континуитет власти у Србији – нагласио је Додик.

Додик је навео да му предсједник Србије није замјерио када је уочи избора рекао да, иако подржава Вучића, он то није урадио на изборима у Српској 2022, већ напротив.

– Постоји нека погрешна перцепција о њему у јавности, има он свој став, то није нимало лак саговорник, али нисам ни ја лак саговорник. Неки људи из СНС-а јесу долазили за вријеме прошлих избора са неким новцем и радили овдје неке ствари, али их је покупила наша полиција – рекао је Додик.

Он је додао да је један од њих сад у кабинету предсједникса Србије.

– Али то не може да угрози наше односе. И ако опет буду долазили и роварили, исто ћемо се понашати. Све вријеме сам имао комуникацију с њим – истакао је Додик.

Локални избори по новом закону Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се може рачунати да ће локални избори у октобру бити одржани по новом изборном закону Српске.

– Рачунајте да ће се то десити. Ми ћемо у овом мјесецу усвојити закон и биће забрањена примјена закона са нивоа БиХ на територији Српске. Локалне изборне комисије које је бирала Централна изборна комисија БиХ сада ће бирати Републичка изборна комисија. У мају ћемо расписати изборе, може их расписати и ЦИК, али их неће моћи спровести – рекао је Додик за Глас Српске.

 

Он је истакао да на нивоу БиХ предлажу техничке иновације да на сваком бирачком мјесту постоји камера која скенира листић и да то иде у централну базу података у софтвер у којем свако може да преиначи те податке.

– Ми смо предлагали да софтвер буде само контрола, а не да дефинитивно одлучује. Дакле, гласове преброје бирачки одбори. Ако се уочи разлика у односу на софтвер, броје поново. Ако поново буде разлика, понављају се избори на том бирачком мјесту. Зар то није фер? – рекао је Додик.

Он је указао да се Српска налази у изазовном, али истовремено и у добитничком тренутку, да ће све идеје реализовати путем политичких процеса и да је нико више не може понижавати.

– Република Српска има своје мјесто. Она је тренутно у причи о дејтонској Босни, мада су такву Босну највише срушили западњаци, јер нису ни размишљали да одрже тај споразум – рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да овдје неће бити рата и да га Република Српска не жели.

– Ако ико то жели то су Бошњаци. Али, сви треба да знају да Српска није занемарила систем своје одбране и да нисмо тако лака мета како неки мисле. Стално понављамо да смо за политичке процесе и да на тај начин видимо да ли можемо опстати у БиХ – рекао је Додик.

Ако не може, истиче Додик, Српска ће изаћи.

– А када то кажемо, они кажу да ће бити рат. Зашто рат? Република Српска није ваша. За шта бисте ратовали – рекао је Додик.

Он је нагласио да Српска нема намјеру ни да праћком гађа Федерацију БиХ, а ако они нешто покушају у том смислу, очекује да међународне снаге стану на границу и спријече било какав сукоб.

– Ако то не ураде и ако било ко уђе на територију Српске, ми ћемо се бранити. Али до тога неће доћи. Зашто мисле да би могли нешто да ријеше ратом. Каква је то заблуда? Кажу пресјећи ће нас код Брчког. Па Брчко је заједничко власништво два ентитета, а не власништво БиХ. Нека обрате мало пажњу на ту врсту нијанси – рекао је Додик.

Подијели: