“Нећете ме видјети у затвору”

17.01.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је, након рочишта по оптужници Тужилаштва БиХ за непоштовање одлука Кристијана Шмита, да неће ићи у затвор након овог суђења.

“Ја ћу се извући, не сикирајте се. Мене у затвору нећете видјети. Ово је насиље, ово није забиљежено”, изјавио је Додик новинарима.

Он је нагласио да није тачно да је псовао мајку тужиоцу и да у забиљешци стоји да су то потврдили и други тужиоци.

“Јесам рекао ‘ко је овај кретен'”, рекао је Додик, истакавши да је не може да вјерује колико је тужилац наиван јер га је намјерно хтио вербално испровоцирати да се са њим тужи на персоналној основи како не би могао бити тужилац у овом случају.

Додик је нагласио да Република Српска не жели да трпи насиље и да ово нигдје није забиљежено.

Он је додао да Кристијана Шмита поштују у ФБиХ, јер без њега данас не би имали Владу, док је Република Српска формирала своју Владу без ичије помоћи и има капацитет да функционише.

Додик је истакао да посланик СДА у Народној скупштини Републике Српске Рамиз Салкић има право да поднесе пријаву против њега, а да њему не пада на памет да подноси било какву пријаву.

“Та Босна коју имају у глави СДА-овци, посебно Бакир Изетбеговић, не може да функционише”, поручио је Додик.

Тужилаштво БиХ срамота за БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Тужилаштво БиХ срамота за БиХ, потпуно непрофесионално, инквизиција која поступа на бази претпоставки политичких захтјева, те да ће БиХ морати да плати високу новчану казну за “неспособне, аљкаве тужиоце”.

“Неуставно Тужулаштво доставило је неуставном Суду оптужницу против уставно изабраног предсједника Републике и они тврде да је то нека владавина права. То је владавина ничега, без права”, рекао је Додик новинарима након рочишта у предмету против њега, који се води у Суду БиХ.

Додик је још једном указао да је Кристијан Шмит човјек који нема легитимитет, није га потврдио Савјет безбједности и да јесте, не би имао право да интервенише у законе у БиХ.

Након рочишта, Додик је рекао да је поново прекинуто поново, да није прочитана оптужница. “Видим да су нервозни, да тужиоци сматрају да су богом дани, а праве штету БиХ. Уколико ово све прође, очекујем да ће бити ослобађајућа пресуда, тужићу БиХ”, рекао је Додик.

Додик је додао да ће БиХ морати да плати високу новчану казну, за како је рекао “неспособне, аљкаве тужиоце који немају снаге, капацитет да се понашају правно”.

“Да су се понашали правно и у прошлим временима, вјероватно би ова инстутуција данас имала сасвим други интегнитет и не би била толико ништавна и неважна, да јој се предсједник хапси зато што је вршио притисак баш у моменту када се мени одређивало ко ће бити у првостепеном и претхдоном поступку. Тај исти предсједник Суда који се јуче налазио овдје за оптужницом да је починио озбиљно кривично дјело је највећа љага у овом правосуђу”, рекао је Додик.

Додик је поновио да су данас дошли са намјером да учествују у овом процесу, напоменувши да је другоптужени болестан, јер очигледно, због овог процеса, има одређене здарвствене проблеме.

“Мислим да није било коректно од судије да он квалификују медицинску документацију. Могао је да тржи да се утврди експертиза, да се све прегледа и онда каже, дођите за пет, седам дана па ћемо наставити. Чињеница да је раздвојио овај процес, који је до сада био јединствен, говори да њима није циљ Лукић и Додик, него само Додик. Он је ту био нека прича за покривање сценарија који су они овдје направили“, рекао је Додик.

Додик каже да му дјелује да би судија могао да буде коректан, али да очигледно и он има несношљив притисак.

“Нека само раде у складу са правом. Република Српска је за уставну БиХ, ако није таква, неће је бити. Како се понашају у ФБиХ, вјерујем да је неће бити и немам ништа против тога. Више се борим за правну и уставну БиХ, него ови који се боре за БиХ која није нити правна ни уставна”, рекао је Додик.

Додик је напоменуо да Република Српска и он упорно истичу да су за уставну БиХ, у којој се поштује Устав, која је предвиђена Дејтонским споразумом.

“Та уставна БиХ не живи, живи нека накарадна БиХ коју ми нећемо да прихватимо и то није процес сецесије нити било чега”, појаснио је Додик и поновио да је то неоприхватање уставног рјешења која су на овом простору наметана под насиљем, прије свега, високих представника различитих земаља, најчешће САД и Велике Британије.

Додик је подсјетио да законодавство Републике Српске обавезује предсједника да потпише законе путем Указа које је донијела Народна скупштина.

Он је указао да у Вијећу народа Републике Српске постоје три нацинална клуба који имају могућност да зауставе све иједан закон у Републици Српској, подижући витални национални интерес ако сматрају да је нешто угрожено са становишта било ког народа, те напомунуо да бошњачки клуб није оспорио законе које је потписао указом.

Рочиште предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора “Службеног гласника Српске” Милошу Лукићу окончано је без јасног става да ли ће бити настављено 30. јануара јер је Додикова одбрана затражила изузеће поступајућег судије Мирсада Стрике.

Подијели: